Comoara de la Mediaș. Cum au ajuns 150 de manuscrise și documente originale din secolul XVII să fie ascunse publicului
La mijlocul lunii septembrie, un mesaj care anunța descoperirea inedită a 150 de manuscrise și documente originale din secolul XVII, a stârnit interes publicului.
Întreaga colecție a fost descoperită în arhiva Bisericii Evanghelice Sfânta Margareta din Mediaș, de o echipă de cercetători.
Biblioteca Batthyaneum a anunțat descoperirea fondului de carte veche, la Biserica Evanghelică Sfânta Margareta din Mediaș și care, se spunea că „seamănă cu una dintre poveștile lui Indiana Jones”.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Însă, nu după multă vreme, a fost publicată o scrisoare menită să tempereze interesul pe care l-a stârnit această descoperire. Întrebarea este „De ce?”.
În afară echipei de cercetători, nimănui nu-i este permis să viziteze colecția, iar foarte puține persoane știu unde se află acum. Motivul este că publicitatea așa de mare dobândită într-un timp scurt, ar fi făcut „descoperirea” vulnerabilă.
De ce este această descoperire extraordinară
„Avem între timp 150 de lucrări, tipărite în diferite centre europene vreme de mai bine de un secol înainte de 1600. Ele arată cultura oamenilor, circulația de idei, faptul că la nivelul acelui timp nu existau diferențe majore între un preot din Franța sau din Mediaș, latina nu avea granițe. O astfel de operă culturală arată respectul și simțul față de carte al sașilor de atunci. Nu era ușor să procuri o carte. La fel de greu trebuie să fi fost să le apere de distrugeri. Faptul că au reușit arată importanța pe care ei o acordau literei scrise, culturii”, explică istoricul Konard Gundisch, pentru PressHub.
Mai multe detalii despre decoperirea inedită, pe PressHub.