Comisia juridica din Senat a dat aviz FAVORABIL cererii DNA de incepere a urmaririi penale a lui Gabriel Oprea. Ce a declarat

×
Codul embed a fost copiat

Senatorii juristi au dat aviz favorabil cererii DNA de incepere a urmaririi penale in cazul senatorului Gabriel Oprea.

Conform Agerpres, au fost opt voturi 'pentru' si doua 'impotriva'.

Votul decisiv va avea loc in plenul Senatului luni, 19 septembrie.

Senatorul Gabriel Oprea a declarat, la finalul audierii sale in Comisia juridica a Senatului, ca masina cu care se deplasa, in seara in care politistul Bogdan Gigina a fost implicat intr-un accident ce i-a provocat moartea, avea viteza legala.

"Nu am venit insotit de avocat. Le-am spus colegilor juristi, pe scurt, ce am facut in ziua si in seara tragediei. Am fost la sedinta de Guvern, la trei institutii ale statului, una pe linia securitatii nationale din Baneasa. Am explicat ca in jurul orei 19,00-19,00 si ceva ma deplasam de la acea institutie spre casa. Masina in care ma aflam si masina de politie nu aveau viteza, dar, din pacate, un coleg, un tanar politist, a cazut intr-o groapa in plin centrul Capitalei. El se afla la cateva sute de metri de noi. (...)

Citește și
Petre Toba - AGERPRES
Procurorul general al Romaniei i-a trimis lui Klaus Iohannis cererea DNA de urmarire penala a fostului ministru Petre Toba
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

Nu este vorba de o coloana, este vorba de un antemergator, cu toate ca pot fi si coloane oficiale in anumite situatii, deci o masina de politie si v-am mai spus ca in urma cercetarilor masina mea in care ma aflam si antemergatorul aveau viteza legala si v-am mai explicat ca nu un ministru sau un vicepremier stabileste planul de masuri", a explicat Oprea.

Acesta a adaugat ca le-a reamintit senatorilor din Comisia juridica faptul ca, inca din anul 2000, "exista baza legala in sensul ca ministrii de Interne, ministrii de stat sau vicepremierii au dreptul legal la un antemergator, adica la o masina de politie pentru protectie si fluidizarea circulatiei pentru vicepremier sau ministru de stat 24 de ore din 24".

"Nu ministrul sau vicepremierul stabileste planul de masuri si tot ceea ce inseamna o deplasare in siguranta", a mai precizat Oprea.

Intrebat ce a facut la SRI in acea seara, Oprea a replicat: "In primul rand, nu am fost la restaurant, am fost la o institutie pe linia securitatii nationale, nu va pot spune ce am facut acolo. (...) Nu cred ca acest lucru este important, este o institutie partenera cu care Ministerul de Interne lucreaza".

Dosarul care il vizeaza pe senatorul Gabriel Oprea are 18 volume.

Presedintele Comisiei juridice a Senatului, Catalin Boboc (PNL), a subliniat ca in timpul audierii Gabriel Oprea "nu a vrut sa spuna foarte multe".

"Comisia juridica a hotarat cu majoritate, opt voturi pentru si doua impotriva, sa dea un raport favorabil solicitarii PICCJ privind inceperea urmaririi penale asupra dlui senator Gabriel Oprea. (...) Dl Oprea nu a vrut sa spuna foarte multe lucruri, doar a incercat sa ne explice, procedural vorbind, in calitatea lui de viceprim-ministru, cum anume functionau aceste coloane. A stat foarte putin", a declarat Boboc.

Intrebat daca i se pare neobisnuit faptul ca Gabriel Oprea a optat sa nu vina la Comisie insotit de avocatul sau, Boboc a replicat: "Nu vreau sa interpretez eu, nu neaparat este neobisnuit. Cred ca dl Oprea a inteles ca nu vine la Comisia juridica sa se apere sau sa isi prezinte apararea aici. Se va duce la instanta si la Parchet, ceea ce e absolut firesc".

Senatorul liberal a adaugat ca, in fata Comisiei juridice, "oamenii nu vin ca la judecator".

"Noi nu din acest punct de vedere ne pronuntam. Putem, de multe ori, sa consideram ca nu exista o vinovatie, dar vinovatia pana la demararea unor proceduri e o mica diferenta. Cred, din acest motiv, ca in fata instantelor, cu Parchet, cu avocati, cu tot ce trebuie, sa se desfasoare actul de justitie", a mai spus Boboc.

Sefa DNA, Laura Codruta Kovesi, a cerut sesizarea Senatului pentru inceperea urmaririi penale a lui Gabriel Oprea pentru ucidere din culpa in dosarul privind moartea politistului Bogdan Gigina.

Potrivit DNA, din probele administrate au reiesit indicii rezonabile cu privire la savarsirea unei noi infractiuni fata de cele pentru care se efectua deja urmarirea penala.

Procurorii au aratat ca, in seara de 20 octombrie 2015, in jurul orei 19,00, agentul de politie Bogdan Gigina a fost implicat intr-un accident de circulatie in urma caruia a suferit o hemoragie cranio-cerebrala, consecinta a unui traumatism cranio-cerebral si facial cu fractura craniana, leziuni care au cauzat decesul.

"La momentul producerii accidentului, victima Bogdan Gigina facea parte dintr-un dispozitiv de insotire al ministrului Oprea. Acest dispozitiv, asigurat de catre Brigada de Politie Rutiera din cadrul DGPMB, era format dintr-un motociclist rutier (victima Gigina) si un echipaj format dintr-un ofiter si un agent de politie aflati intr-un autoturism de politie rutiera. Acest dispozitiv preceda in trafic autoturismul in care se afla ministrul Gabriel Oprea. La momentul producerii accidentului, ministrul Oprea se deplasa catre locuinta sa situata in cartierul Cotroceni", a precizat DNA.

Anchetatorii au retinut ca, din probele administrate, rezulta indicii rezonabile ca, incalcand dispozitiile legale care reglementeaza insotirea demnitarilor, ministrul de Interne Oprea a dispus, pentru sine, sa beneficieze de insotire cu echipaje de politie rutiera cu titlu permanent, ca acestea sa fie formate atat dintr-un autoturism de politie rutiera (un agent si un ofiter de politie rutiera), cat si dintr-o motocicleta a politiei rutiere.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
Citește și...
Gabriel Oprea nu se simte vinovat de moartea agentului Gigina.
Gabriel Oprea nu se simte vinovat de moartea agentului Gigina. "Nu un ministru se ocupa de aceste dispozitive"

Fostul ministru de Interne, Gabriel Oprea, nu se simte responsabil de moartea agentului Bogdan Gigina, motociclistul de la Brigada Rutiera a Capitalei care si-a pierdut viata in urma cu aproape un an, in timp ce se afla in coloana oficiala a lui Oprea.

Procurorul general al Romaniei i-a trimis lui Klaus Iohannis cererea DNA de urmarire penala a fostului ministru Petre Toba
Procurorul general al Romaniei i-a trimis lui Klaus Iohannis cererea DNA de urmarire penala a fostului ministru Petre Toba

Procurorul general Augustin Lazar a trimis presedintelui Klaus Iohannis cererea DNA privind efectuarea urmaririi penale fata de fostul ministru de Interne Petre Toba.

Cazul lui Gabriel Oprea, amanat de senatori. Cand afla fostul vicepremier daca poate fi urmarit penal
Cazul lui Gabriel Oprea, amanat de senatori. Cand afla fostul vicepremier daca poate fi urmarit penal

Senatorii vor decide abia peste doua saptamani daca il lasa pe Gabriel Oprea pe mana procurorilor.

Recomandări
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite

Preşedintele francez Emmanuel Macron a pledat joi pentru o apărare europeană mai puternică şi mai integrată.

Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1
Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1

Potrivit News.ro, procurorii au decis, joi, trimiterea în judecată a primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, care este acuzată de folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane.

Ce ar fi provocat gaura misterioasă care a apărut în oraşul prahovean Slănic. „Nimeni nu știe ce e dedesubt”
Ce ar fi provocat gaura misterioasă care a apărut în oraşul prahovean Slănic. „Nimeni nu știe ce e dedesubt”

Este alertă la Slănic Prahova, după ce o stradă din centrul orașului a început să se surpe. Zeci de oameni din blocurile din apropiere au fost evacuați, iar circulația în zonă este oprită.