Comisia Europeană cere explicații de la Pfizer cu privire la întârzierile livrărilor de vaccin. Și România e afectată

22-01-2021 15:21


Comisia Europeană cere explicații de la Pfizer cu privire la întârzierile livrărilor de vaccin. Și România e afectată

Comisia Europeană va cere explicații de la compania Pfizer cu privire la întârzierile de livrare a vaccinului coronavirus.

 

Comisia Europeană vrea să afle de ce săptămâna viitoare vor fi livrate mai puține doze decît conveniseră cu fabricantul, deși Pfizer comunicase inițial că nu vor mai fi întârzieri.

Săptămâna aceasta, Pfizer a redus la jumătate volumul livrărilor în mai multe state din Europa, inclusiv România.

„Vom solicita lămuriri din partea companiei", a spus purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene într-o conferinţă de presă, după ce a fost întrebat despre noi întârzieri în livrarea de vaccinuri COVID-19 pentru ţările UE în săptămâna următoare, potrivit Agerpres.

România a primit doar 50% din volumul programat pentru săptămâna aceasta, cealaltă jumătate urmând să fie alocată gradual până la finalul lui martie, iar livrările vor reveni la normal începând de săptămâna viitoare, a declarat Andrei Baciu, secretar de stat la Ministerul Sănătăţii.

Situaţia este similară în Polonia, ţară care luni a primit doar 176.000 de doze, adică aproape jumătate din ceea ce aşteptau autorităţile de la Varşovia.

Guvernul ceh se pregăteşte pentru o reducere a livrărilor care să se întindă pe mai multe săptămâni, astfel că a decis să încetinească programul de vaccinare tocmai când a început să administreze şi doza de rapel.

Până acum, Comisia Europeană a comandat un număr de 600 de milioane de doze din vaccinul împotriva coronavirusului dezvoltat de Pfizer şi BioNTech, adică un număr suficient pentru a vaccina două treimi din populaţia blocului comunitar pe baza unui regim de două doze.

Deşi UE a semnat acorduri de furnizare cu mai multe companii care urmează să îi furnizeze aproape două milioane de doze, doar vaccinurile Pfizer-BioNTech şi Moderna au fost aprobate până acum de Autoritatea europeană de reglementare din domeniul medicamentelor.

Agenția Europeană a Medicamentelor examinează în prezent documentaţia pentru vaccinul AstraZeneca/Oxford şi a anunţat că o decizie privind acordarea Autorizaţiei de Comercializare Condiţionată (CMA) în UE ar putea fi luată pe 29 ianuarie.

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO