Certificatul digital de călătorie expiră de la 1 februarie pentru cei care au peste 9 luni de când s-au imunizat cu cel mult două doze.

În funcție de evoluția numărului de cazuri, autoritățile de la noi vor stabili dacă măsura anunțată de europeni va fi transpusă si în România, astfel încât intrarea în instituții ori in spațiile publice să fie condiționată de doza booster.

Între timp, de joi până vineri, aproape 20 de mii de români au aflat că au COVID-19. În cel mai pesimist scenariu, ministrul Sănătății vorbește chiar despre 70 de mii de îmbolnăviri pe zi.

Am atins un nou record de la debutul pandemiei. 19.649 de cazuri noi. În spitale sunt 5405 pacienți cu Covid-19, iar valul cinci n-a ajuns la apogeu.

Putem ajunge în varianta cea mai rea și la 70 de mii de cazuri pe zi”, spune Alexandru Rafila.

485 dintre cei aflați în unitățile sanitare cu infecția Covid sunt minori. Asta înseamnă că sunt cu 72 mai mulți decăt joi. De altfel, numărul mare de îmbolnaviri se resimte și în unitățile de învățământ. Liceu Caragiale din capitală a mutat cursurile în on-line pentru că 11 profesori și 41 de elevi au infecția Covid.

Pe de alta parte, decizia Comisiei Europene, adoptată pe 21 decembrie, spune că certificatul verde este valabil 270 de zile după încheierea schemei de vaccinare. Practic, cei care pe 1 februarie fac 9 luni de când s-au imunizat, nu mai pot sa călătorească. În schimb, doza booster prelungește pe termen nedefinit valabilitatea documentului.

Autoritățile de la noi nu exclud ca directiva europeană să fie transpusă la nivel național, astfel încât intrarea în instituții ori in restaurante sau mall-uri - să le fie permisă doar celor care nu au 9 luni de la încheierea schemei de vaccinare sau care au făcut și doza booster.

E o decizie de sănătate publică pe care o vom discuta la nivelul Guvernului și CNSU în funcție de contextul epidemiologic de moment”, a declarat ministrul Sănătății.

Numărul mare de infectări a dus la apariția multor focare. Din această cauză, spitalele au suspendat internările în anumite secții. Și activitatea din instituțiile publice începe să fie afectată.

De pildă la Seviciul de înmatriculări din Sibiu, 6 angajați au fost depistați pozitiv cu SARS-CoV-2.

Persoanele care au un test pozitiv pot să meargă pentru consult și tratament la centrele de evaluare. Sunt 174 în toată țara, în general în vecinatatea spitalelor.