Alegerile europarlamentare au fost comasate cu localele. Guvernul a decis să fie organizate simultan, pe 9 iunie
Comasarea alegerilor europarlamentare cu localele a fost adoptată vineri, prin ordonanță de urgență, de către Guvern, stabilindu-se data de 9 iunie.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a anunţat că în şedinţa extraordinară de vineri a Executivului a fost adoptată ordonanţa de urgenţă care declanşează procesul de organizare simultană a alegerilor locale şi pentru Parlamentul European, în data de 9 iunie.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
„Perioada electorală pentru alegerile din data de 9 iunie va începe la data de 12 martie 2024 şi se va încheia în termen de trei zile de la publicarea rezultatului alegerilor în Monitorul Oficial", a declarat el, în cadrul unei conferinţe de presă la Palatul Victoria, potrivit Agerpres.
Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă, a precizat că AEP a fost coautor, alături de Ministerul Afacerilor Interne şi Ministerul Afacerilor Externe, la elaborarea proiectului de OUG.
„Dacă cele două tipuri de alegeri, europarlamentarele şi locale, ar fi fost organizate separat, tot am fi avut nevoie de un act normativ, de o ordonanţă de urgenţă, deoarece între timp au intervenit modificări tehnice care făceau necesară reglementarea acelor domenii. Una din modificări priveşte organizarea votului în străinătate. S-a renunţat la ideea acelor liste suplimentare care erau consemnate cu pixul şi semnătura celor care votau. Acum folosim Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot", a spus Toni Greblă.
În actul normativ este legiferată și posibilitatea ca primarii în funcţie să poată candida din partea altei formaţiuni, fără să îşi piardă mandatul.
Subiectul a fost discutat în şedinţa coaliţiei de vineri, PNL şi PSD ajungând la un acord în acest sens, transmite news.ro.
Guvernul a adoptat Ordonanţa de urgenţă privind comasarea alegerilor europarlamentare cu locale, pe 9 iunie, după ce joi proiectul nu a fost adoptat de Executiv, pentru că nu avea toate avizele.
Avantajele primarilor
În coaliţie, s-a decis reformularea articolelor din Ordonanţă, astfel încât primarii în funcţie care doresc să candideze la alegerile locale pentru alt partid să o poată face fără să îşi piardă mandatul, potrivit unor surse politice.
În plus, la momentul validării noului mandat, primarul îşi va prelua mandatul sub conditia confirmării apartenenţei la partidul pe listele căruia a candidat, se mai arată în noua formă a Ordonanţei.