Dezastru in nordul tarii din cauza ploilor torentiale: case avariate, animale inecate, culturi distruse si drumuri inundate

×
Codul embed a fost copiat

Hidrologii au prelungit avertizarea COD ROSU de inundatii, valabila pe rauri din Salaj si Satu Mare, pana in noaptea de miercuri spre joi si, in acelasi timp, au emis noi atentionari de Cod Galben si Cod Portocaliu, ce expira in dupa-amiaza.

Prefectul judetului Maramures, Anton Rohian, aflat miercuri in comuna Farcasa, una dintre cele sase localitati rurale afectate de inundatii, a spus ca, in unele sate si comune, apele involburate au ajuns in gospodarii si pe caile de comunicatii din cauza ca oamenii au "infundat cu pet-uri vaile", relateaza Agerpres.

" Lucrul cel mai clar a iesit la iveala de-a lungul drumului judetean din localitatea Ardusat care face legatura cu judetul Satu Mare, unde valea era aproape total colmatata cu mizerii, iar podurile si podetele blocate cu pet-uri, incat apa ajungea pe drum. A fost nevoie sa aducem imediat doua buldoexcavatoare pentru a curata mizeria adusa de apa. In cateva ore, au fost inundate sapte gospodarii si asta in primul rand din cauza oamenilor care au aruncat mizerii si pet-uri pe vale. E inadmisibil ca se intampla asemenea lucruri. Si-n celelalte localitati s-a produs iesiri ale apei din matca, provocate de ploile abundente, cred ca doar prin anii 70 au mai fost asemenea inundatii in doar cateva ore", a spus Anton Rohian.

Prefectul judetului Maramures a mai precizat ca primariile au fost avertizate din timp de posibila producere a unor fenomene meteorologice de mare intensitate care ar putea provoca iesirea apelor din matca raurilor situate in bazinul hidrografic Somes-Tisa.

"Am reusit sa-i alertam pe oameni in timp util pentru a si putea scoate animalele din gospodarii si a salva o parte din bunuri. E primul lucru care ne-a stat la indemana si l-am facut. Urmeaza sa vedem si pagubele produse dupa retragerea apelor", a mai spus Anton Rohian.

Citește și
fulger
Un baiat de 16 ani a murit dupa ce a fost lovit de un fulger, in Bistrita-Nasaud. Obiectul care a actionat ca un paratrasnet

Potrivit unui comunicat de presa al Prefecturii Maramures, 14 persoane au fost evacuate din locuinte in urma inundatiilor din ultimele ore, iar ca urmare a fenomenelor meteo inregistrate in ultima perioada, au fost evacuate 14 persoane (10 in satul Buciumi si 4 in comuna Miresul Mare), au fost afectate 125 de gospodarii, teren agricol si mai multe fantani in localitatile: Sarbi, Buzesti, Tamaia, Farcasa, Ardusat, Buciumi, Valea Chioarului, Seini, Cicarlau, Ilba.

Pompierii militari au reusit sa salveze de furia apelor patru persoane aflate intr-o rulota la marginea comunei Miresul Mare. Pe drumurile judetene si nationale din judet traficul a revenit la normal si se circula fara restrictii.

Codul rosu a fost prelungit

Potrivit prognozei Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor /INHGA/, in intervalul 27 mai, ora 14,00 - 28 mai, ora 2,00, se instituie Cod Rosu de inundatii pe raul Crasna, sector aval confluenta Zalau (sector indiguit) - judetele Salaj si Satu Mare, precum si la nivel local pe raul Barcau, sector aferent s.h. Marca - judetul Salaj.

Fenomenele vizate in intervalul precizat sunt: scurgeri importante pe versanti, torenti si paraie, viituri rapide pe raurile mici cu posibile efecte de inundatii locale si cresteri de debite si niveluri pe unele rauri din bazinele hidrografice mentionate, cu posibile depasiri ale Cotelor de aparare.

Avand in vedere situatia hidrometeorologica actuala si prognoza meteorologica pentru urmatoarele 24 de ore, hidrologii instituie Cod Portocaliu de inundatii, in intervalul 27 mai, ora 14,00 - 28 mai, ora 6,00, pe raurile din bazinele hidrografice: afluentii mici ai Somesului aferenti sectorului aval s.h. Dej - judetele Cluj, Salaj, Maramures si Satu Mare, afluentii Somesului Mic (aval s.h. Cluj) - judetul Cluj, Crasna bazin superior, amonte confluenta Zalau - judetul Salaj, afluentii Somesului Mare amonte s.h. Beclean si bazinul superior al Somesului Mare amonte s.h. Rodna - judetul Bistrita Nasaud, Valea Rosie (afluent al Crisului Negru) - judetul Bihor si Barcau - judetele Salaj si Bihor.

De asemenea, in perioada 27 mai, ora 14,00 - 28 mai, ora 16,00, va fi in vigoare o avertizare Cod Galben pe raurile din bazinele hidrografice: Tisa la intrarea in tara (sector aferent s.h. Valea Viseului), Viseu, Iza, Tur, Lapus - judetele Maramures si Satu Mare, Somesul Mare - judetul Bistrita Nasaud, Somesul Mic - judetele Bihor si Cluj, Crisul Repede (amonte s.h. Vadu Crisului) - judetele Cluj si Bihor, Crisul Negru (afluenti curs superior si mijlociu) - judetul Bihor.

Pe de alta parte, INHGA precizeaza ca, incepand de miercuri, ora 14,00, se ridica atentionarea hidrologica Cod Galben din celelalte bazine hidrografice avertizate anterior.

In ultimele 24 de ore, ca urmare a manifestarii fenomenelor hidro-meteorologice, echipajele inspectoratelor pentru situatii de urgenta au intervenit pentru evacuarea preventiva a 22 persoane din judetul Salaj, o persoana din Poiana Corbului, judetul Satu Mare si alta din judetul Maramures, aflate in pericol din cauza producerii unor viituri. In 2 scoli din judetul Salaj, localitatile Chieud si Chiesd au fost suspendate cursurile miercuri dimineata, ca masura preventiva.

In localitatea Miresul Mare din Maramures s-a intervenit cu o barca a ISU pentru evacuarea a patru turisti aflati intr-o rulota, acestia fiind surprinsi de o viitura.

14 persoane ((10 in satul Buciumi si 4 in comuna Miresul Mare ) au fost evacuate din locuinte in urma inundatiilor din ultimele ore, informeaza purtatorul de de cuvant al Institutiei Prefectului judetul Maramures, Cosmin Mesaros. Au fost afectate 125 de gospodarii in localitatile: Sarbi, Buzesti, Tamaia, Farcasa, Ardusat, Buciumi, Valea Chioarului, Seini, Cicarlau, Ilba.

De asemenea, pe drumurile judetene si nationale din judet traficul a revenit la normal si se circula fara restrictii.

Viiturile si inundatile au devastat zeci de localitati din Maramures si Salaj

A fost o noapte cumplita de marti pentru sute de oameni din nordul judetului Maramures si din Salaj, unde ploaia torentiala a fost urmata de viituri si inundatii puternice, care au maturat totul in cale.

Case pline de apa, animale moarte, culturi agricole distruse, drumuri care nu se mai vad - acesta este tabloul dezastrului. Mai multe rauri din nord-vestul tarii sunt in continuare sub cod rosu de inundatii.

Cea mai grava situatie din Maramures se inregistreaza in localitatea Valea Chioarului, unde 40 de gospodarii au fost inundate marti-noapte de o viitura.

Localnica: "Ce sa fac? Plang...Tot ce am muncit anul acesta si anul trecut. Ce sa facem? Nu putem face nimic, nici nu ne-am asteptat ca valea asta sa iasa."

In Valea Chioarului ploua fara oprire, iar casele, beciurile si curtile oamenilor s-au transformat in adevarate lacuri. Disperati, acestia au pus mainile pe lopeti si galeti si incearca sa salveze ce se mai poate.

Localnic: "A intrat in bucatarie si beciul e plin de apa, aproape nimic n-am salvat. Covoarele in mod deosebit au fost compromise. Pasari am salvat din ele, dar au murit vreo patru. Si lemnele de foc au fost duse."

Localnic: "Am avut ceapa, ardei, vinete pe cateva arii...toate-s compromise! Acum ce sa facem, o sa cumparam un sac de ceapa si o sa mancam mai putin. Am iesit afara. Era plin aici, in vale, de apa."

Florin Miclaus, viceprimar Valea Chioarului: "Probleme mai mari sunt in Valea Chioarului, sunt afectate vreo 40 de gospodar. Victime omenesti nu sunt, doar pagube materiale si animale moarte. Au intrat apele si in case, foarte mare viitura, a ajuns la 60 de centimetri in casele oamenilor."

A plouat atat de mult in ultimele ore, incat raul Barsau a iesit din matca si a inundat drumul national ce leaga localitatea Bucium de valea Chiaorului.

In localitatea Miresu Mare, tot din Maramures, patru persoane aflate intr-o rulota pe un camp, au fost salvate cu barcile de pompieri, dupa ce au fost inconjurate de ape. Alte 10 persoane din satul Buciumi au fost evacuate din locuinte.

Inundatiile au afectat si 31 de localitati de pe valea Somesului, in judetul Salaj, iar 29 de persoane au fost evacuate.

Localnicii de aici, din Surduc povestesc ca au fost treziti din somn marti-noapte, pe la ora 2, cand o viitura de pe dealul de langa sat le-a inundat casele. Oamenii au fost evacuati imediat de pompieri si dusi intr-o zona sigura.

Acum, militarii asteapta sa se opreasca scurgerile de pe versantul deaului, ca sa poata scoate apa din gospodariile inundate. Pompierii urmeaza sa ajunga cu barcile si intr-o localitate invecinata, Solona, care este izolata si unde se afla multe persoane in varsta, care au nevoie disperata de ajutor.

Tot in judetul Salaj, au fost evacuate pana acum doua scoli si doua gradinite.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Ploile cuprind aproape toata tara, dar temperaturile raman la valori ridicate. Zonele aflate sub COD GALBEN de inundatii
Ploile cuprind aproape toata tara, dar temperaturile raman la valori ridicate. Zonele aflate sub COD GALBEN de inundatii

Marti, ploile vor uda indeosebi nordul, centrul tarii, zonele de deal si munte, iar spre seara isi vor face aparitia si in sud-vest. Maximele termice se vor situa intre 18 si 28 de grade.

Un baiat de 16 ani a murit dupa ce a fost lovit de un fulger, in Bistrita-Nasaud. Obiectul care a actionat ca un paratrasnet
Un baiat de 16 ani a murit dupa ce a fost lovit de un fulger, in Bistrita-Nasaud. Obiectul care a actionat ca un paratrasnet

Vremea rea a facut o victima, luni seara, in Bistrita. Un baiat de 16 ani a murit lovit de un fulger. Copilul se intorcea cu vacile de pe camp atunci cand a fost surprins de o vijelie puternica.

Vreme calda, cu temperaturi de peste 32 de grade in Lunca Dunarii. In vest vor fi ploi si descarcari electrice
Vreme calda, cu temperaturi de peste 32 de grade in Lunca Dunarii. In vest vor fi ploi si descarcari electrice

Vremea va fi calda pentru aceasta data in cea mai mare parte a tarii, dar in jumatatea de vest gradul de instabilitate atmosferica se va accentua treptat.

Recomandări
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h
Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h

Iarna pare că își intră în drepturi, cel puțin la altitudini mari. Meteorologii anunță că, de la ora 10:00, până marți seara, la ora 21:00, în zona de munte va bate vântul cu până la 90 de km pe oră.

Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989
Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989

Ziua de 16 decembrie 1989 a rămas în istorie ca reprezentând începutul sfârşitului pentru regimul condus de Nicolae Ceauşescu.