Iarna ingenuncheaza Romania. Stare de alerta in Vrancea pe durata codului portocaliu
Suntem in plin atac, al treilea. Este in vigoare un cod portocaliu de ninsori in sud-vestul tarii.
Sinistru este ca furia alba se va muta luni in acele localitati deja acoperite de zapada. In Vrancea va fi instituita starea de alerta, iar asta inseamna ca populatia poate fi evacuata de angajatii ministerului de interne. Cine risca si se opune, va da insa cu subsemnatul. Daca facem o scurta radiografie a situatiei de pana acum, constatam ca lucrurile sunt tot mai grave. 68 de oameni au murit de frig, 11.000 se pregatesc pentru inca o noapte de stat bezna si frig, iar pentru alte zeci de mii cosmarul alb nu se mai incheie niciodata.
La ora 18 a intrat in vigoare codul portocaliu de vremea rea pentru Caras-Severin, Mehedinti, Olt, Dolj, Gorj si Valcea. Ninsorile vor fi insotite de vant puternic.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Sunt oare autoritatile din aceaste zone pregatite sa evite tragediile provocate pina acum de iarna in restul tarii?
Ar trebui sa ia masuri urgente, sa mobilizeze armata si utilajele, sa inchida drumurile si sa anuleze trenurile, daca este cazul.
Nu ne permitem sa uitam ca numarul celor care au murit din cauza frigului a urcat la 68, si nici ca zeci de mii de oameni din sudul si sud-estul tarii au trait pe intuneric ca sobolanii, in niste case ingropate cu totul de zapada. Totul, din lipsa de reactie.
18:00 Starea de alerta in judetul Vrancea a fost aprobata incepand de luni, ora 12.00 pana marti, la ora 14.00, urmand ca apoi sa se analizeze daca aceasta masura trebuie sau nu mentinuta, a declarat, duminica, purtatorul de cuvant al MAI, Marius Militaru.
Marius Militaru a precizat ca situatia de urgenta nu este o procedura care sa fie declarata printr-un act administrativ.
Purtatorul de cuvant al MAI a mentionat ca s-a aprobat cererea pentru declararea starii de alerta in judetul Vrancea.
"S-a cerut din Vrancea (starea de alerta - n.r.), a fost aprobata starea de alerta de maine (luni - n.r.) de la 12.00 pana marti la 14.00. Dupa aceea vom analiza daca va mai fi nevoie sa o mentinem", a spus Militaru.
In acest interval cat este declarata starea de alerta este vorba doar de aplicarea masurilor de management pentru situatii de urgenta, activat in mod procedural si pe etape.
Pe timpul starii de alerta se pot lua orice masuri pentru inlaturarea cazului de forta majora.
"In acest interval cat este declarata starea de alerta in Vrancea nu se presupune restrangerea vreunui drept constitutional. Vorbim doar de managementul pentru situatii de urgenta, activat in mod procedural si pe etape', a precizat Marius Militaru.
Nu se intampla nimic substantial prin activarea acestei stari de alerta, a adaugat Marius Militaru.
17:10 Secretarul de stat in Ministerul Administratiei si Internelor (MAI), Mihai Capra, a precizat, duminica, intr-o conferinta de presa, ca se va analiza situatia din Vrancea si daca vor fi intrunite conditiile pentru instaurarea starii de alerta se va dispune aceasta masura.
Capra a precizat ca situatia de urgenta nu este o procedura constatata printr-un act administrativ, ci prin OUG 21/1999.
Conform OUG 21 se pot dispune orice masuri necesare pentru inlaturarea starii de forta majora.
Potrivit secretarului de stat, starea de urgenta presupune ca autoritatile publice locale cu competente isi declara neputinta de a rezolva problemele, astfel ca se transfera competentele la Ministerul Administratiei si Internelor, prin Inspectoratul de Situatii de Urgenta, care preia conducerea operatiunilor.
Potrivit secretarului de stat, starea de urgenta presupune limitarea sau interzicerea autovehiculelor pe unele drumuri, controlul unor persoane sau masuri de evacuare.
"Daca sunt indeplinite conditiile instauram starea de alerta", a spus Capra.
Seful CJ Vrancea, Marian Oprisan, si vicepresedinte al Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta, a solicitat acordul Ministerului de Interne pentru declararea starii de alerta in conditiile in care in judet mai sunt localitati izolate de zapada si a fost emis Cod portocaliu de ninsori abundente.
"Ca urmare a situatiei existente in judet si a atentionarii meteorologice privind Codul Portocaliu de ninsori abundente, Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta (CJSU) Vrancea, la propunerea presedintelui Consiliului Judetean, Marian Oprisan, vicepresedinte al CJSU, a aprobat mentinerea situatiei de urgenta, pana la revenirea la situatia de normalitate, si a solicitat acordul Ministerului Administratiei si Internelor in vederea declararii starii de alerta", se arata intr-un comunicat al Consiliului Judetean Vrancea.
Pentru aprobarea starii de alerta va fi necesara parcurgerea a inca doua etape, respectiv obtinerea acordului ministrului Administratiei si Internelor pentru declararea starii de alerta, apoi propunerea spre aprobare de catre membrii CJSU Vrancea a declararii starii de alerta.
"Avand in vedere faptul ca inca nu s-a reusit inlaturarea tuturor efectelor generate de caderile abundente de zapada si de viscol, la care se adauga aparitia unei iminente amenintari (emiterea unei evertizari meteorologice Cod portocaliu de ninsori si viscol), care ar putea duce la agravarea situatiei din judetul Vrancea, am cerut ministrului Administratiei si Internelor sa-si dea acordul pentru declararea starii de alerta in judetul Vrancea", a declarat Sorin Hornea, prefectul judetului Vrancea.
Totodata, Consiliul Judetean Vrancea a solicitat Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale sprijin cu sase autofreze si zece incarcatoare frontale tip Wolla.
In prezent, in judetul Vrancea, mai sunt izolate 30 de sate din 13 comune, unde nu se poate ajunge din cauza drumurilor inzapezite. In aceste sate locuiesc peste 10.000 de persoane.
Presedintele Consiliului Judetean Vrancea, Marian Oprisan, declara, vineri seara, ca a fost instituita situatie de urgenta in judet, in conditiile in care zeci de mii de persoane sunt izolate din cauza zapezii.
16:56 Ministerul Apararii Nationale continua, duminica, actiunile terestre, aeriene si navale in sprijinul populatiei afectate de viscol si ninsorile abundente. Armata a intervenit si actioneaza in continuare in situatiile exceptionale cu care se confrunta populatia si autoritatile locale, pentru salvarea vietilor puse in pericol, pentru colectarea, distribuirea de alimente si bunuri de stricta necesitate si pentru deszapezirea principalelor cai de acces.
In prezent, sunt in curs de desfasurare 19 de misiuni de interventie in judetele din Muntenia, Dobrogea si sudul Moldovei, unde militarii actioneaza pentru salvarea vietilor omenesti, pentru distribuirea de alimente si bunuri de stricta necesitate si pentru deszapezirea cailor de acces.
Interventiile militarilor pentru deszapezirea localitatilor vizeaza, in principal, deblocarea cailor de acces spre scoli, spitale, camine de batrani, a unor locuinte izolate, ambulante sau masini care blocheaza caile rutiere, precizeaza MApN.
15:04 Seful Consiliului Judetean Buzau, Victor Mocanu, a facut, duminica, un apel catre presedintele Traian Basescu, catre premierul Mihai Razvan Ungureanu si catre ministrul de Interne pentru instituirea starii de urgenta in judet, intrucat mii de oameni sunt izolati, neavand curent, apa si alimente.
13:15 Prefectul judetului Mehedinti, Ion Mitu, a declarat ca restrictia a intrat in vigoare duminica, incepand cu ora 11.00.
"Le oprim pe dreapta, la intrare in Vama Portile de Fier I, intrucat in Serbia este Cod rosu de ninsori. Pe sensul de intrare in tara, circulatia se desfasoara in conditii normale, fara restrictii", a spus Mitu.
Potrivit sursei citate, circulatia TIR-urilor prin Vama Portile de Fier I va ramane inchisa pana cand autoritatile din Serbia vor anunta ca drumurile au fost deszapezite.
TIR-urile vor fi oprite la intrarea in Vama Portile de Fier I, in parcari. In acelasi timp, politistii de frontiera ii sfatuiesc pe cei care vor sa iasa din tara cu autoturisme sa renunte la drum, daca nu este absolut necesar avand in vedere Codul rosu din Serbia.
11:00 Trei camioane incarcate cu peste 40 de tone de lemne de foc pentru persoanele din localitatile buzoiene izolate de zapada au plecat, in noaptea de sambata spre duminica, din Brasov, in municipiu fiind deschis si un centru pentru colectare de ajutoare pentru sinistrati. Potrivit purtatorului de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Brasov, Ciprian Sfreja, cele trei camioane incarcate cu lemne de foc au fost trimise la ISU Buzau, urmand sa fie distribuite sinistratilor.
CRONOLOGIE 11 FEBRUARIE
19:00 Florin Hulea, purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Romane, anunta ca in prezent 650 jandarmi sunt plecati in misiuni in 4 judete. Jandarmeria actioneaza in 22 localitati cu 39 mijloace.
Alti 2.800 jandarmi sunt oricand gata sa vina in ajutorul colegilor lor, in caz de nevoie, dar din pacate Jandarmeria nu are utilaje de deszapezire, actionand ca o forta auziliara, precizeaza Florin Hulea.
Cititi si:
Corespondentul Andreea Marinescu, in Ialomita: "Oamenii nu mai stiu daca este zi sau noapte"
"Poti sa te plimbi la acelasi nivel cu firele de curent electric". Alex Dima, in Glodeanu Silistea
Paul Angelescu, la Goldeanu Silistea. Efortul muncitorilor de la deszapezire pare inuti
Ungureanu: "Nu e Apocalipsa, iarna poate fi si asa. Ne pregatim pentru o primavara plina de apa"
Zapada impune masuri exceptionale pentru a salva vieti. Trei bolnavi, preluati de elicopterul MAI
Trafic rutier inchis pe A2 si 5 drumuri nationale, 17 trenuri anulate, 16 aeroporturi cu probleme
50 de familii dintr-un sat din Galati au nevoie urgenta de alimente. VIDEO
18:42 Ministerul Apararii annta cc 1.450 de militari, cu 76 mijloace tehnice, participa la 25 de misiuni de interventie in judetele din Muntenia, Dobrogea si sudul Moldovei.
Ministrul Gabriel Oprea a cerut inca o data prefectilor, presedintilor Consiliilor judetene si primarilor sa solicite direct sprijinul comandantilor de garnizoane sau de unitati militare.
17:29 Zeci de timisoreni au inceput sa duca la un centru de colectare din municipiu haine, paturi si alimente neperisabile, pentru oamenii din localitatile afectate de caderile abundente de zapada, transmite corespondentul Mediafax.
La centrul de colectare deschis la Garnizoana Militara din Piata Libertatii din Timisoara, oamenii au donat deja alimente, imbracaminte si paturi.
Potrivit reprezentantilor Garnizoanei Militare, aproximativ 20 de timisoreni au mers, sambata dupa-amiaza, cu plasele pline la depozitul din Piata Libertatii.
Toate donatiile vor ajunge, cu ajutorul Armatei, la persoanele afectate de fenomenele meteo extreme din tara, insa deocamdata nu se cunoaste destinatia.
Reprezentantii Garnizoanei Militare din Timisoara au precizat ca acest centru de colectare va ramane deschis atata timp cat va fi nevoie.
Incepand de luni, timisorenii vor mai putea face donatii pentru persoanele afectate de inzapeziri si la oficiile postale din Regionala Vest a Postei Romane.
De asemenea, Brigada 81 Mecanizata "General Grigore Balan" aduna, in unitatile sale militare din Bistrita, Turda si Prundu Bargaului, ajutoare pentru sinistratii afectati de fenomenele meteo extreme. Actiunea de colectare a produselor alimentare neperisabile se desfasoara sambata si duminica pana la ora 20.00.
Aceste alimente neperisabile sunt pentru ajutorarea persoanelor sinistrate afectate de fenomenele meteo extreme si vor fi colectate la Unitatea Militara 02267 Bistrita, de pe strada Granicerilor, nr. 3-5, la Unitatea Militara 01515 Turda, strada Armatei, nr. 62-64, Turda, judetul Cluj, si la Unitatea Militara 01518 Prundu Bargaului, strada Principala, nr. 418, DN 17, judetul Bistrita-Nasaud.
16:20 Prefectura Suceava a trimis, sambata, sinistratilor din judetele Braila si Ialomita, ajutoare constand in conserve, orez, faina, zahar, paine, biscuiti, apa minerala, acestea urmand sa fie distribuite oamenilor din localitaile afectate cu sprijinul lucratorilor ISU din cele doua judete.
15:56 Mai multe ajutoare, constand in alimente si materiale pentru incalzirea locuintelor au ajuns, sambata, in judetul Buzau, din zone aflate la sute de kilometri distanta, urmând sa fie trimise in localitatile izolate din cauza zapezii, transmite corespondentul Mediafax.
Potrivit purtatorului de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Buzau, Marius Sarbescu, sambata dimineata, in judet, a ajuns de la Targu Lapus (Maramures) un transport cu cinci tone de peleti si brichete, care vor fi trimise in comunele buzoiene Vadu Pasii, Robeasca si Sageata.
"Este vorba despre trei angajati ai ISU Maramures, toti tineri, plutonierul Tamas Alexandru a pus la dispozitie camionul sau personal, au plecat ieri dupa masa (n.r. - vineri), la ora 16.00, de la Targu Lapus, cu cinci tone de peleti si brichete. Donatia a fost facuta de un agent economic din zona noastra impresionant de drama buzoienilor. Au mers fara oprire 700 de kilometri, au condus cu schimbul si au ajuns bine in judetul Buzau", a declarat plutonierul adjutant Cornel Babut de la ISU Maramures.
Jandarmii, pompierii si militarii au mai distribuit, sâmbata, oamenilor din localitatile buzoiene izolate pâine, conserve si apa.
Si la Ploiesti, oamenii pot dona alimente neperisabile pentru sinistratii din Buzau si Vrancea.
14:51 Accesul spre cele trei sate din zona orasului Campeni, judetul Alba, izolate dupa ce drumurile au devenit impracticabile din cauza zapezii viscolite a fost deblocat, sambata, a anuntat Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU).
Purtatorul de cuvant al ISU Alba, Alina Balas, a declarat ca echipele de interventie au reusit sa deszapezeasca drumurile de acces catre localitatile Borlesti, Poduri si Peste Valea Bistrii, din zona orasului Campeni, care au ramas izolate in urma cu câteva zile.
Alina Balas a spus ca o situatie deosebita se inregistreaza in zona comunei Poiana Vadului, unde drumul de acces spre localitatea Petelei este troienit de zapada pe o distanta de aproximativ 500 de metri, in urma viscolului si a ninsorii din ultimele zile.
Potrivit sursei citate, drumul nu este practicabil pentru mijloacele auto, insa localnicii folosesc carutele sau saniile trase de cai.
14:47 Un elicopter al Inspectoratului General de Aviatie va prelua o femeie insarcinata din localitatea Sindrila si o va trassporta la un spital din Buzau.
Elicopterul a decolat din Buzau. Acelasi elicopter va ateriza si in satul Plesesti, comuna Podgorea, din judetul Buzau, pentru a prelua o pacienta de 55 de ani si a o transporta la o unitate spitaliceasca din Buzau.
Un alt elicopter al Inspectoratului General de Aviatie din cadrul MAI a decolat din Buzau pentru a transporta, sambata la pranz, alimente si medicamente catre localitatea Baile, judetul Buzau. Acest elicopter a preluat persoane care au nevoie de asistenta medicala pe care le-a trasnportat la spitale din municipiul Buzau.
10.00 Sambata este o zi in care se inregistreaza temperaturi mult sub limita inghetului, autoritatile inca se misca usor amortite.
Prefectii, primarii si presedintii de consiliile judetene din zonele calamitate au trimis tarziu armata si jandarmeria in teren, in conditiile in care mii de gospodarii arata ca niste cavouri. Lovitura cea mai grea pentru napastuitii sortii este ca in curand reincep ninsorile fix in localitatile deja ingropate.
Meteorologii au emis o avertizare de cod portocaliu de ninsori abundente in intervalul 12 februarie, ora 18, 13 februarie, ora 12. Va ninge in partea de sud-vest a tarii.
COD PORTOCALIU de ninsori abundente: 12 februarie, ora 18 - 13 februarie, ora 12
Fenomene vizate: ninsori abundente
Zone afectate: In intervalul mentionat va ninge abundent in partea de sud-vest a tarii, iar vantul va avea intensificari cu viteze la rafala de pana la 55 km/h, temporar viscolind si spulberand zapada. Se va depune strat nou de zapada, ce va depasi local 30 cm.
Zapada impune masuri exceptionale pentru a salva vieti. Trei bolnavi, preluati de elicopterul MAI
COD GALBEN de ninsori: 12 februarie, ora 18 - 13 februarie, ora 12
Zone afectate: In intervalul mentionat, in toate judetele din Muntenia, precum si in judetele: Galati, Vrancea, Covasna, Timis si Hunedoara, dar si in zona de munte a judetelor Brasov si Sibiu va ninge, iar stratul de zapada nou depus va depasi local 15 cm. Vantul va avea intensificari cu viteze la rafala de pana la 40 - 50 km/h, temporar viscolind si spulberand zapada.
Trafic rutier inchis pe A2 si 10 DN, 17 trenuri anulate, 16 aeroporturi cu probleme
COD PORTOCALIU de ninsori abundente: 13 februarie, ora 12 - 14 februarie, ora 02
Zone afectate: In intervalul mentionat va ninge abundent in partea de sud si sud-est a tarii, iar vantul va avea intensificari cu viteze la rafala de pana la 55 km/h, temporar viscolind si spulberand zapada.Se va depune strat nou de zapada, ce va depasi local 30 cm si izolat 50 cm.
Ungureanu, spre Buzau: "Nu e Apocalipsa, iarna poate fi si asa". Turul de forta in zonele calamitate
COD PORTOCALIU de ninsori abundente: 14 februarie, ora 02 - 14 februarie, ora 14
Zone afectate: In intervalul mentionat va ninge abundent in Muntenia, Dobrogea si sudul Moldovei, iar vantul va avea intensificari cu viteze la rafala de pana la 60 – 70 km/h, temporar viscolind si spulberand zapada. Se va depune strat nou de zapada, ce va depasi local 30 cm.