Pericolul de inundatie in zona Dunarii creste de la o zi la alta. A depasit cotele de atentie

Ultima actualizare: 11-04-2013 06:59

Fluviul a depasit cotele de atentie la Galati si Braila si mai are doar foarte putin pana sa inunde complet falezele celor doua orase.

Autoritatile au anuntat deja toti proprietarii restaurantelor si magazinelor de pe maluri sa isi ia masuri de siguranta si sa inalte diguri cu saci cu nisip, daca vor sa-si protejeze afacerile.

Deocamdata, cele mai amenintate de nivelul crescut al Dunarii sunt societatile aflate pe malul fluviului, la Galati ori Braila.

Proprietarii firmelor privesc cu ingrijorare cum fluviul creste centimetru cu centimetru. Cotele de atentie au fost deja depasite si este de asteptat ca, pana la sfarsitul acestei saptamani, apa sa se apropie de cotele de inundatie.

Hidrologii estimeaza o crestere cu 10, pana la 35 de centimetri in fiecare zi.

O problema importanta este si cea a gunoaielor care s-au strans la mal si care matura tot ce intalnesc in drum. La Galati este deja afectat portul de ambarcatiuni usoare.

Pentru unii proprietari de terase si restaurante plutitoare de pe malul Dunarii este, insa, deja prea tarziu. Fluviul a acoperit pasarelele si a inundat cateva localuri, din care angajatii incearca sa scoata apa cu pompele. Peste toate, fluviul umflat aduce tone de gunoaie chiar in zona de promenada.

La Braila, Dunarea a crescut cu 9 centimetri fata de nivelul de duminca si a depasit deja buza malului pe distante mari, in zona industriala. Cele mai afectate sunt firmele portuare situate in nordul orasului.

Potrivit avertizarilor specialistilor, apele Dunarii vor continua sa creasca, iar cota maxima va fi atinsa vineri.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO