Clujul va monitoriza cu drone respectarea măsurilor impuse de autorități în starea de urgență
Îndemnul autorităților, de a sta în case și de a ieși doar în cazuri excepționale, devine din ce în ce mai acut, în condițiile în care crește numărul îmbolnăvirilor.
Cum unii nu înțeleg de vorbă bună și nici nu par intimidați de amenzi, autoritățile apelează de joi, la drone. Deocamdată, în Cluj. Aparatele dotate cu sisteme de supraveghere video le pot oferi forțelor de ordine informații, în direct, iar reacția lor poate fi rapidă.
La Cluj-Napoca respectarea măsurilor de prevenție se monitorizează de joi și de la înălțime. Prefectul a apelat la ajutorul dronelor, pe care un voluntar civil le ghidează în special în zonele în care sunt persoane aflate în carantină insituționalizată sau care au fost obligate să rămână izolate.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Mircea Abrudean, prefectul județului Cluj: „Având în vedere contextul epidemiologic actual și necesitatea unei monitorizări cât mai stricte a măsurilor destinate prevenirii răspândirii virusului, Prefectura și Poliția încep punerea unui plan pentru supravegherea prin foto și video aeriană cu drone în zona metropolitană.”
Pentru început, la Cluj-Napoca sunt folosite două drone donate de un localnic care vor acoperi și zonele aglomerate, cum ar fi zonele hipermarketurilor sau parcurile. În câteva zile însă, va fi operațională și o a treia dronă cumpărată de Consiliul Județean, dronă ce este dotată cu aparatură ce poate face supravegherea pe timpul nopții.
Înainte ca dronele să fie ridicate, Prefectura Cluj a obținut toate aprobările necesare, iar polițiștii au fost instruiți cum să le opereze.
Dronele de ultimă generație sunt operate de la sol, iar echipamentele de supraveghere video oferă în timp real informații despre zonele de risc, tocmai pentru ca polițiștii și jandarmii să poată interveni de îndată, în cazul în care restricțiile de izolare sau ieșire din carantină sunt încălcate. Toate informațiile, astfel obținute, sunt apoi stocate în condiții de siguranță, iar imaginile surprinse de la înălțime pot fi, de asemenea, folosite ca dovezi împotriva celor care au încălcat legea, fie pentru a fi amendați, fie chiar pentru a proba acuzația de zădărnicirea combaterii bolilor.
Potrivit oficialilor din Ministerul de Interne este posibil ca sistemul să fie extins și în restul țării, mai ales în zonele în care riscul de răspândire a noului virus este crescut.
Potrivit ultimelor date oferite de grupul de comunicare strategică, în ziua de joi, în jurul prânzului, în România erau peste 25.000 de persoane în carantină, iar alte 87.000, în izolare.