Clădirile vechi, renovate cu ajutorul tehnologiilor de ultimă oră. Ce instrumente sunt folosite
Tot mai multe clădiri istorice sunt renovate cu ajutorul tehnologiilor de ultimă oră. Aparatura performantă ajută la colectarea rapidă și precisă a unui volum tot mai mare de date.
Inginerii folosesc scannere 3D și drone care îi ajută să vadă chiar și cel mai mic defect al unui imobil iar clădirile istorice își pot recăpăta mai repede strălucirea de altădată.
Vila Florica, acum Muzeul Național Brătianu, a fost construită în anul 1858 ca locuință pentru Ion C. Brătianu.
Inițial a fost o casă modestă dar după 1925, fiul cel mare al politicianului a transformat-o într-o bijuterie arhitectonică.
Timpul nu a iertat-o însă, iar acum clădirea are nevoie de reabilitare.
Mihai Alexandrescu, directorul Muzeului Naţional „Brătianu”: „Vila Florica a intrat în patrimoniul Ministerului Culturii în anul 2017 și a devenit Muzeu Național. Până atunci funționând ca centru cultural. În acest moment este semnat contractul pentru elborarea documentației de avizare a lucărilor de intervenție, așa numitul „DALI”.
O echipă de ingineri geodezi a ieșit pe teren și cu ajutorul unei drone au început scanarea 3D.
Folosirea tehnologiei îi ajută să capteze un volum mare de date într-o perioadă redusă de timp. Astfel de aparate sunt folosite tot mai des pentru reabilitarea clădirilor.
Marian Rădoi, inginer geodez: „Reușim să măsurăm absolut toate detaliile unui monument și de acolo putem să realizăm planșele 2D și modelul 3D care sunt necesare birourilor de proiectare. Reprezintă în totalitate realitatea și nu sunt diferențe ce se livrează pe hârtie și ce se găsește în teren, cu drone mai puține. În București putem să amintim Palatul CEC, Muzeul Național de Istorie al României, Palatul Cantacuzino, Palatul Știrbei”.
Dacă altădată clădirile istorice erau ignorate, acum au început să fie reparate.
Matei Sumbasacu, fondator RE:RIS: „Suntem la începutul călătoriei noastre de a restuara și a revitaliza patrimoniul cultural. Începem să vedem un interes real pentru obiectivele patrimoniului cultural, începem să vedem dezvoltatorii și investitorii, și-au deschis mintea către asemenea investiții și au înțeles importanța lor. Odată ce avem cauzuri de bune practice, și am început să avem, eu cred că acest domeniu o să ia elan în anii următori”.
Un exemplu este Mița Biciclista din București care a fost o casă părăsită foarte mult timp, însă după reabilitare a devenit o atracție turistică pe harta Capitalei.
Sursa: Pro TV
Etichete: cultura, renovare, cladiri istorice, investii,
Dată publicare:
29-02-2024 20:00