Cladirile istorice din Bucuresti sunt lasate prada hotilor de fier vechi
Zeci de cladiri din Capitala stau sa cada, cu largul concurs al celor care scormonesc ilegal dupa fier vechi si caramida.
Chiar daca proprietarii sunt obligati, conform legii, sa le tina in conservare, in multe situatii, neimplicarea acestora pare un acord tacit pentru distrugerea imobilelor.
In tot acest timp, desi siguranta cetateanului este in mana edililor, primariile se scuza, tot in baza legii, si spun ca nu au dreptul sa demoleze imobile, care nu le apartin.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Chiar si azi, in cladirea fostului Spital de boli venerice se auzeau sunetele ciocanelor, semn ca oamenii veniti dupa fier vechi NU au niciodata pauza de lucru.
Cladirea a fost retrocedata in 2007 familiei Mociornita, insa proprietarii au vandut-o, iar acum mai detin doar o mica parte din terenul impadurit.
Acum, noul proprietar, un cetatean sirian, ii lasa pe hotii de fier vechi pe domeniul lui, ca sa faca gratis munca pentru care ar fi trebuit sa angajeze oameni: demolarea cladirii.
Spusele sunt confirmate si de cei care distrug cladirea. Disperata ca fosta cladire a bunicilor sai sta sa cada, Marie Rose Mociornita a depus 7 sesizari la politie.
In mod normal, aici ar trebui asigurata paza. Dar asta l-ar costa pe proprietar aproximativ 5.000 de euro pe luna.
In ciuda numeroaselor sesizari, politistii nu-i pot retine pe cei care iau de aici lemne, fier sau caramizi, pentru ca nu exista o plangere din partea proprietarului.
Autoritatile sustin ca legea le limiteaza posibilitatea de a interveni. La fel se intampla in mai toate cazurile in care imobilele vechi ajung in paragina.
Iata un alt exemplu celebru: moara lui Assan. Si aici cautatorii de fier vechi si caramida isi fac treaba in continuare.
Oamenii au transformat locul intr-un cos de gunoi si arunca aici tot ce nu mai au nevoie. Din cand in cand provoaca si cate un incendiu.
Potrivit legii, proprietarii care nu asigura ingrijirea cladirilor risca amenzi cuprinse intre 1.000 si 2.500 de lei. Dar nu le pasa.