Cîțu, despre creșterea alocațiilor și a pensiilor: ”Moment foarte dificil pentru economie”

Florin Cîțu
Inquam/ Octav Ganea

Majorarea alocațiilor pentru copii va fi anunțată în curând de Guvern, iar aceasta va avea loc în etape, a anunțat Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu. Potrivit acestuia, autoritățile sunt pregătite pentru orice situație generată de pandemie.

 

Decizia cu privire la majorarea alocaţiilor pentru copii este în avizare şi va fi comunicată cât mai curând în şedinţă de Guvern, a declarat ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, care a adăugat că această creştere va avea loc etapizat, pentru a nu pune în acest moment stabilitatea financiară în pericol.

"În ceea ce priveşte majorarea alocaţiilor, decizia va fi comunicată de domnul premier şi este o decizie care este în avizare şi va fi comunicată cât mai curând în şedinţa de Guvern, dar, aşa cum domnul premier deja a anunţat, se va face o creştere a alocaţiilor etapizat, pentru a nu pune în acest moment stabilitatea financiară în pericol", a afirmat Cîţu luni, la B1 TV, adăugând că în următoarele zile "vom afla cu cât se majorează alocaţiile".

Şeful de la Finanţe a dat asigurări că nu există divergenţe de opinie între el şi premier cu privire la cuantumul majorării pensiilor şi alocaţiilor pentru copii, aşa cum a apărut în mass-media, şi că o decizie în acest sens va fi comunicată în câteva zile.

Citește și
Florin Citu
Cu cât au crescut prețurile în ultima lună. Cîțu: ”Se demontează propaganda găştii socialiste”
Noi detalii despre cazul care a şocat România. Fetiţa ascunsă în canapea a fost ucisă pentru bijuteriile pe care criminalul le-a furat şi le-a amanetat, ca să joace la pariuri

 

Majorarea alocațiilor și a pensiilor, fără împrumuturi de la FMI

 

"Nu există aşa ceva. Discuţiile pe care le am cu domnul premier şi cu toţi colegii mei sunt discuţii cu cifrele pe masă. Toţi avem acelaşi interes: pe de o parte, da, vrem să şi creştem şi alocaţiile şi pensiile; pe de altă parte vrem să investim, pentru că ştim că numai prin investiţii putem să plătim şi alocaţii şi pensii şi în anii viitori şi, de aceea, noi trebuie să luăm o decizie care să nu arunce economia în aer. Nu există diferenţe între mine şi premier. Veţi vedea decizia în zilele următoare - mai este puţin - decizia în ceea ce priveşte şi alocaţiile şi pensiile. Aşa cum am spus, vom creşte şi pensiile şi alocaţiile, dar ceea ce trebuie să subliniem este că facem acest lucru într-un moment foarte dificil pentru economie, într-un moment în care economia naţională trece, alături de toate economiile lumii, printr-o criză fără precedent. În martie şi aprilie economia a fost închisă, am avut oameni care au fost în şomaj tehnic, pe care l-am plătit. Costul, vă dau o cifră, costul direct cu cheltuielile legate de Covid pentru primele 6 luni este de 5 miliarde de lei. Doar cheltuielile legate de Covid. Legate direct. Sunt şi alte cheltuieli care vin legate indirect şi altele care vor apărea în viitor, dar acelea din starea de urgenţă, cheltuielile legate de Covid, 5 miliarde de lei. În aceste condiţii totuşi ne-am preocupat, am găsit resurse pentru a face şi creşterea alocaţiilor şi creşterea pensiilor. Eu zic că este un lucru foarte important şi trebuie semnalat acest lucru", a susţinut Cîţu.

El a ţinut să sublinieze faptul că acest lucru se va face fără asistenţă financiară de la instituţii gen Fondul Monetar Internaţional.

"Într-o situaţie economică în care veniturile la buget scad în toată Europa, când şomajul este mare în Europa, sunt 30 de milioane de oameni în şomaj în Statele Unite, în aceste condiţii să reuşim să creştem şi pensiile şi alocaţiile - am menţinut creşterea salariilor în sectorul public de la începutul anului, eu zic că este un lucru care este foarte greu de făcut de orice alt Guvern până acum, şi toate acestea fără să avem asistenţă de la instituţii internaţionale gen FMI. Am făcut totul cu finanţare de la pieţe, am avut încrederea pieţelor pentru că avem un program coerent. Într-o economie globală care trece printr-o recesiune, reuşim să facem acest efort", a arătat ministrul.

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, susţine că autorităţile sunt pregătite pentru orice situaţie vine în ceea ce priveşte pandemia de Covid-19 şi economia poate fi menţinută deschisă.

 

”Suntem pregătiți pentru orice situație”

 

"Azi putem să mergem şi, chiar în situaţii dure, să menţinem economia deschisă, pentru că avem măşti, avem dezinfectant, avem tot ceea ce trebuie pentru ca aceste companii din România să funcţioneze, cu anumite reguli, poate nu 100% din capacitate, dar să nu le mai închidem cum le-am închis în martie şi aprilie în totalitate. Am pregătit astfel situaţia. Suntem pregătiţi, avem şi rezerve şi stocuri, suntem în altă situaţie. Ştim şi cred că ne-am pregătit acum să trăim o perioadă cu acest virus. Trebuie să ne obişnuim şi să ne adaptăm. Dacă toată lumea ar respecta regulile, cred că ar fi mult mai uşor pentru toţi", a spus Cîţu, la B1TV.

Întrebat dacă economia României ar mai avea capacitatea de a sta o lună închisă, cum a stat în martie, ministrul a răspuns că da, dar că se iau toate măsurile pentru a nu ajunge acolo.

"Da. Răspunsul este da. Aşa cum am fost şi atunci pregătiţi, la începutul anului am fost atacat că am construit acel buffer, că mă pregătesc pentru situaţii de criză şi, când a venit criza, am fost pregătit. Aşa sunt şi acum. Întotdeauna am spus că voi administra finanţele publice într-un mod precaut şi responsabil. Deci, orice situaţie vine în faţa noastră, suntem pregătiţi. Dar, bineînţeles că luăm măsuri să nu ajungem acolo", a precizat ministrul Finanţelor

 

Articol recomandat de sport.ro
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Citește și...
Mesajul lui Ciolacu pentru Iohannis și Orban: ”Vă măturăm guvernarea”. Reacția lui Cîțu
Mesajul lui Ciolacu pentru Iohannis și Orban: ”Vă măturăm guvernarea”. Reacția lui Cîțu

Liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu, transmite preşedintelui Klaus Iohannis şi premierului Ludovic Orban că PSD va depune moţiune de cenzură şi va ”mătura” actuala guvernare, dacă alocaţiile nu vor fi dublate.

Cu cât au crescut prețurile în ultima lună. Cîțu: ”Se demontează propaganda găştii socialiste”
Cu cât au crescut prețurile în ultima lună. Cîțu: ”Se demontează propaganda găştii socialiste”

Inflaţia a urcat la 2,6% în luna iunie a acestui an, de la 2,3% în mai, conform datelor anunţate vineri de Institutul Naţional de Statistică. Comparativ cu luna mai, preţurile de consum au crescut cu 0,08%.

Cîțu: ”O majorare a pensiilor cu 40% ar fi un dezastru pentru România”
Cîțu: ”O majorare a pensiilor cu 40% ar fi un dezastru pentru România”

Singura majorare a pensiilor care poate fi operată de Guvern în acest an este de 10%, iar o creştere cu 40% ar însemna un dezastru pentru România în această perioadă de criză economică globală, a declarat, joi, ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu.

Recomandări
Israelul pregătește un răspuns în forță pentru Iran. Șeful Statului Major al IDF: „Va suporta consecințele acțiunilor sale”
Israelul pregătește un răspuns în forță pentru Iran. Șeful Statului Major al IDF: „Va suporta consecințele acțiunilor sale”

Israelul pregătește un răspuns în forță pentru Iran, dar unul care să nu provoace o escaladare a conflictului în regiune, potrivit presei israeliene.

Șeful AIEA, avertisment după atacurile asupra centralei din Zaporojie: „Ne apropiem periculos de un accident nuclear”
Șeful AIEA, avertisment după atacurile asupra centralei din Zaporojie: „Ne apropiem periculos de un accident nuclear”

"Ne apropiem periculos de un accident nuclear" la Zaporojie, a avertizat luni şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, denunţând recentele atacuri asupra centralei nucleare ucrainene, scrie AFP.

Economia Chinei a crescut în primul trimestru mai rapid decât s-au așteptat analiștii. Toți au crezut că o să scadă
Economia Chinei a crescut în primul trimestru mai rapid decât s-au așteptat analiștii. Toți au crezut că o să scadă

Economia chineză a avut un început de an mai puternic decât s-au așteptat analiștii, chiar dacă criza din sectorul imobiliar s-a adâncit.