Circ în Vrancea. Mai mulți fermieri au atacat o stație de lansare a rachetelor anti-grindină, crezând că alungă și ploaia
A ieșit circ în Vrancea, unde mai mulți fermieri au atacat cu pietre și scânduri o stație de lansare a rachetelor anti-grindină, iar 10 dintre ei sunt cercetați acum pentru distrugere.
Respectivii sunt convinși că rachetele alungă și ploaia de care ei au mare nevoie. La polul opus, în Dolj, gheața a tocat mărunt zeci de hectare cultivate cu pepeni, căpțuni sau cartofi.
Camerele de supraveghere ale stației Bordeasca, din județul Vrancea, au filmat momentul în care angajații se pregătesc să lanseze rachete antigrindină în timp ce mai mulți fermieri se adună la poartă și gesticulează nervoși.
Unul dintre ei lovește cu piciorul o mașină, iar ceilalți încep să arunce cu pietre și scânduri.
Ionuț Lazăr, director Centrul de Combatere a Grindinei Vrancea: „Au trebuit să se adăpostească și a trebuit să sistăm lucrările din acel punct de lansare pentru că era pusă în pericol integritatea personalului de acolo”.
Specialiștii ar fi trebuit să lanseze 3 rachete antigrindină într-o zonă care se află sub cod galben de vreme rea. Au tras două și au fost întrerupți de atacul fermierilor convinși că rachetele nu alungă doar grindina, ci și ploaia.
Teofil Dascălu, președinte Asociația Fermierilor din Vrancea: „Fermierii au adresat pe cale pașnică de nenumărate ori problema asta către autorități și nimeni nu le-a răspuns nimic. Noi trebuie să avem în vedere un studiu de impact privind cantitatea de precipitații și aceste stații funcționează fără un studiu”.
10 dintre fermierii recalcitranți sunt cercetați pentru distrugere.
Agricultorii din Vrancea nu sunt la primul protest, însă în ciuda convingerilor specialiștii îi contrazic.
Gheorghe Căunei Florescu, Sistemul Național Antigrindină: „O rachetă în primul rând e un transportator de vectori de iodură de argint acolo în nor, care arde și în loc să apară grindina, apare ploaia”.
În Dolj, în schimb, culturivatorii și-ar fi dorit rachete să-i scape de grindină care a provocat distrugeri pe 20 de hectare.
Iulică Dinu, fermier: „Iinvestiție mare, la un hectar de căpșuni e investiție de peste 10 mii de euro”.
Nici cartofii și nici pepenii nu mai pot fi salvați.
Fermierii nu aveau asigurare și speră să fie despăgubiți de stat. Pentru asta trebuie să anunțe comitetul local pentru situații de urgență.