„Cine nu are un bătrân, să-și cumpere”. Pensionarii din Calafat contribuie cu sfaturi la Primărie pentru problemele locale
Un vechi proverb spune „cine nu are bătrâni, să-și cumpere". La Calafat nu a fost nevoie de cumpărare - pur şi simplu a fost reactivat „Sfatul bătrânilor", unde persoanele de vârsta a treia iau parte la întâlniri lunare cu autoritățile locale.
Membrii au devenit vocile vecinilor și prietenilor - le ascultă problemele, pe care apoi le ridică în faţa conducerii orașului.
Rând pe rând, domnii trecuți de prima tinerețe își fac apariția la întâlnirea lunară. Nimeni nu ține cont dacă au studii sau nu, important este să aibă vârsta a treia.
La ultima întâlnire, primarul a consultat „Sfatul bătrânilor” în vederea proiectului de buget local pe 2023. Bătrânii au fost atenți, ba chiar și-au luat notițe cu privire la toate cheltuielile.
Problemele sunt multe, dar au început totuși să se vadă și rezultatele întâlnirilor.
Ion Pîrjol, membru „Sfatul bătrânilor”: „Să se taie, să se facă coroana pomilor și, în același timp, a făcut un lucru bun la stâlpii electrici a pus și becuri”.
R: Practic, problema pe care ați ridicat-o la „Sfatul bătrânilor” s-a rezolvat?
Ion Pîrjol, membru Sfatul bătrânilor: „Da, s-a rezolvat”.
Edilul a notat toate doleanțele persoanelor de vârsta a treia
Dorel Mituletu, primar Calafat: „Experiența lor de viața poate să ne ajute pe noi în administrație ca să nu greșim. Pot să fie cât de mulți. Din contră, cu cât mai mulți, cu atât mai bine”.
Au fost însă și bătrâni nemulțumiți de răspunsuri. La rândul lor, ei o să le spună vecinilor și prietenilor.
Mihai Carauleanu, membru Sfatul Bătrânilor: „De 45 de ani nu s-a făcut nimic. În schimb s-a făcut un bulevard de trei ori. Eu trebuie să mă duc acum să le spun și să le dau o veste proastă".
În urmă cu 10 ani a mai existat în orașul Calafat un „Sfat al bătrânilor”.