Cinci zone verzi din București ar putea fi incluse pe lista ariilor protejate. Sunt vitale pentru sănătatea noastră
Activiștii de mediu cer includerea pe lista ariilor protejate a cinci zone verzi din interiorul Capitalei, după modelul Deltei Văcărești.
Sunt oaze de verdeață care ascund adevărate comori în materie de plante, păsări și mamifere și sunt vitale pentru sănătatea noastră.
În alte țări, astfel de păduri urbane sunt protejate cu strictețe. Oamenii se pot bucura de plimbări în natura sălbatică, deși stau la oraș.
La nici 15 minute de mers cu mașina, din centrul Bucureștiului spre nord, chiar în interiorul Capitalei, găsim Pajiștea Petricani. Un mic spațiu sălbatic ce se întinde pe cinci hectare și care adăpostește zeci de specii de păsări, mamifere, insecte și chiar șerpi.
Zona este o adevărată comoară pentru cei care tânjesc să se plimbe în mijlocul naturii. Deși este înconjurată de case și șosele aglomerate de mașini, în inima pajiștii e liniște și pace.
„Mă simt norocos că am luat-o prin partea asta pentru că nu mă așteptam să existe perla asta de sălbăticie”.
„E un pic mai bine amenajată. Oricine poate să vină să se plimbe. Înainte era mult mai sălbatică”.
Și nu este singura comoară verde a Bucureștiului. Peste drum, în spatele unui șir de blocuri, găsim Valea Saulei. Se întinde pe 20 de hectare și ascunde o salbă impresionantă de lacuri. Aici poposește lebăda de iarnă, de exemplu, considerată de biologi o raritate pentru București.
Din păcate, momentan, zona este neprietenoasă pentru plimbări. Nu există poteci și nici niște scări care să faciliteze accesul către ochiurile de apă. În plus, este și foarte multă mizerie.
Este și unul dintre motivele pentru care activiștii de mediu cer insistent ca aceste zone să fie declarate arii naturale protejate. În acest fel, oamenii rău intenționați nu mai pot da foc vegetației, de exemplu, așa cum se întâmplă acum, iar autoritățile vor fi nevoite să protejeze atent aceste zone.
Cristian Neagoe, reprezentantul Asociației Parcul Natural Văcărești: „Protecția impune practic pază, impune o formă de administrare a spațiului fără a interveni, desigur, în felurile naturii de a-și face treaba. Sunt zone umede unde viața practic mustește și merită să fie într-un fel sau altul conservate, iar bucureștenii merită să ajungă să le cunoască”.
În total, pe raza Bucureștiului, sunt cinci zone sălbatice pentru care activiștii de mediu cer protecție. Pe lângă cele menționate anterior, sunt și Stufărișurile din Dobroești, Lunca Damboviței - lângă Lacul Morii, și Pădurea Băneasa.
Pentru fiecare în parte este nevoie de studiu de fundamentare științifică, care să arate ce tipurile de plante și animale trăiesc în aceste zone și de ce merită ocrotite. Ulterior, pe baza acestor studii, consiliile locale pot vota includerea lor pe lista ariilor naturale protejate.
Sursa: Pro TV
Etichete: bucuresti, natura, activist de mediu, myimpact,
Dată publicare:
21-04-2024 19:15