Fostul director al Postei Romane a fost condamnat la 6 ani de inchisoare. Tudor Chiuariu, achitat

Dată publicare: 27-11-2012 18:12
Dată actualizare: 30-11-2012 01:02


Mihai Toader, fostul directorul general al Companiei Nationale Posta Romana (CNPR), a fost condamnat in dosarul privind terenul atribuit Postei, potrivit deciziei de marti a instantei supreme.

Andrei Marinescu, directorul executiv al Directiei de Dezvoltare Strategica al CNPR, a fost condamnat la cinci ani si jumatate de inchisoare, iar pe Emanoil Lepadatu, directorul economic executiv al CNPR, la cinci ani de detentie, scrie MEDIAFAX.

Ioan Folfa, administratorul societatii Topcadex 99, a fost condamnat la un an de inchisoare cu suspendarea executarii pedepsei.

Fostul ministru al Justitiei, Tudor Chiuariu, a fost achitat pentru abuz in serviciu, in dosarul referitor la avizarea consultativa a HG 377/2007 privind terenul din Calea Victoriei 133-135, de catre un complet de trei judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ).

Instanta suprema - cu doua voturi pentru si unul contra - a retinut in cazul deputatului PNL Tudor Chiuariu lipseste unul din elementele constitutive ale infractiunii (articolul 10, litera d, Cod procedura penala-n.r.)

Judecatoarea Francesca Vasile este cea a facut opini separata, fiind care a fost recuzata de Tudor Chiuariu, intrucat se afla intr-un conflict de interese. Mai exact, copilul Francescai Vasile a fost botezat de o alta judecatoare de la instanta suprema, Lavinia Lefterache, care in mai 2007 s-a declarat impotriva ministrului Justitiei Tudor Chiuariu cand acesta a initiat o procedura de revocare a lui Doru Tulus, seful Sectiei a 2-a din DNA (ulterior acesta fiind si cel care l-a trimis in judecata pe Chiuariu-n.r.).

Ceilalti doi judecatori, Iulian Dragomir si Rodica Cosma s-au pronuntat pentru achitarea lui Tudor Chiuariu.

In ce il priveste pe Nagy Zsolt, fostul ministru al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, instanta suprema l-a condamnat la trei ani si jumatate de inchisoare pentru neglijenta in serviciu, instanta suprema suspendandu-i pedeapsa.

Mihai Toader, fostul directorul general al Companiei Nationale Posta Romana (CNPR), a fost condamnat in dosarul privind terenul atribuit Postei, potrivit deciziei de marti a instantei supreme.

Andrei Marinescu, directorul executiv al Directiei de Dezvoltare Strategica al CNPR, a fost condamnat la cinci ani si jumatate de inchisoare, iar pe Emanoil Lepadatu, directorul economic executiv al CNPR, la cinci ani de detentie.

Ioan Folfa, administratorul societatii Topcadex 99, a fost condamnat la un an de inchisoare cu suspendarea executarii pedepsei.

Fostul directorul general al Companiei Nationale Posta Romana (CNPR), Mihai Toader Dan, care era si presedinte al Consiliului de Administratie, este acuzat de procurorii anticoruptie de abuz in serviciu contra intereselor publice, cu consecinte deosebit de grave, daca functionarul public a obtinut pentru altul un avantaj patrimonial si de stabilirea, cu intentie, a unei valori diminuate fata de valoarea comerciala reala a bunurilor apartinand institutiilor publice, cu ocazia unei operatiuni comerciale.

Emanoil Lepadatu, directorul economic executiv al CNPR a fost deferit justitiei pentru stabilirea, cu intentie, a unei valori diminuate fata de valoarea comerciala reala a bunurilor apartinand institutiilor publice, cu ocazia unei operatiuni comerciale,

Andrei Marinescu, directorul executiv al Directiei de Dezvoltare Strategica al CNPR este acuzat de abuz in serviciu contra intereselor publice, cu consecinte deosebit de grave, daca functionarul public a obtinut pentru altul un avantaj patrimonial si de stabilirea, cu intentie, a unei valori diminuate fata de valoarea comerciala reala a bunurilor apartinand institutiilor publice, cu ocazia unei operatiuni comerciale.

Alaturi de cei trei au mai fost trimisi in judecata si fostul ministru al comunicatiilor si tehnologiei informatiei, Zsolt Nagy, si fostul ministru al Justitiei, Tudor Alexandru Chiuariu, ambii acuzati de abuz in serviciu contra intereselor publice, cu consecinte deosebit de grave, daca functionarul public a obtinut pentru altul un avantaj patrimonial.

Procurorii l-au deferit justitiei si pe Ioan Folfa, administratorul societatii Topcadex 99 acuzat de fals in inscrisuri sub semnatura privata savarsita in legatura cu o fapta de coruptie.
Potrivit anchetatorilor, in perioada anilor 2005 - 2007, printr-un sir de acte nelegale, reprezentantii Postei au contribuit la trecerea unui imobil din proprietatea publica a Statului Roman in proprietatea privata a SC IMOPOST DEVELOPEMENTS SA, demers in care au fost implicati si doi membri ai Guvernului Romaniei prin emiterea unui act normativ cu scopul de a "clarifica" situatia juridica a terenului si a favoriza astfel SC IMOPOST DEVELOPMENTS SA.

In aceasta modalitate, spune DNA, statul roman a fost prejudiciat cu suma de 8.619.787 euro.
 


VIDEO PROTVPLUS.RO