Chirurg celebru din Timișoara, arestat după 25 de șpăgi de la bolnavii de cancer. Nu-i ajungeau venituri legale de 5.000 E
Un cunoscut chirurg oncolog din Timișoara, șef de secție și în trecut director al spitalului din localitate, a fost arestat după ce a fost prins în flagrant în timp ce primea mită de la bolnavii de cancer pe care îi trata.
Doctorul a fost filat două luni de poliție și sunt cel puțin 25 de șpăgi de care este acuzat. Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer a cerut să i se suspende dreptul de a mai practica medicina.
Medicul arestat preventiv pentru că ar fi primit mită de la cel puțin 25 de bolnavi de cancer, ori rudele acestora, se numește Octavian Mazilu. Din 2016 este șeful secției de Chirurgie Oncologică de la Spitalul Municipal din Timișoara.
Înainte, a fost directorul unității medicale și consilier local din partea PSD. De curând, fusese ales vicepreședinte al filialei locale a partidului.
Într-o conferință de presă din 2019 anunța măriri de salarii în sănătate și era întrebat despre șpăgile din spitale.
Reporter: După această creștere majoră, într-adevăr, credeți că în spitale mai funcționează povestea aia cu plicul?
Octavian Mazilu, 14 martie 2019: „Deci, eu nu mă pot pronunța. Creșterea salariilor este un moment în care foarte mulți dintre colegii noștri, dintre colegii mei, au ajuns la o concluzie, de altfel, foarte veche, că în primul rând ne place meseria și după aceea vin satisfacțiile materiale.”
În cazul șefului secției de Chirurgie Oncologică din Timișoara, satisfacțiile materiale veneau și de la pacienți.
Potrivit anchetatorilor, medicul primea banii chiar în cabinetul său, din secția de chirurgie oncologică. De altfel, de acolo l-au ridicat procurorii, exact când urma să primească 300 de lei, de la una dintre pacientele internate. În cele 75 de zile de monitorizare, doctorul ar fi primit bani de 25 de ori, adică o dată la fiecare trei zile.
Mihaela Sasu, procuror Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiș: „Ar fi primit sume de bani cuprinse între 100 și 2.000 de lei în vederea realizării unor acte medicale care trebuiau efectuate cu titlu gratuit.”
Acești bani pe care doctorul îi obținea de la bolnavii de cancer pe care îi trata în spitalul de stat, se adăugau la veniturile lui legale - de peste 5.000 de euro pe lună.
În ultima declarație de avere, șeful de chirurgie oncologică din Timișoara are trecute două locuințe, două mașini și peste 150 de mii de euro în conturi curente și depozite.
Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer a cerut să i se suspende dreptul de a mai practica medicina.
Cezar Irimia, președinte Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer: „Și-a permis să bage mâna în buzunar, să fure - mai bine zis - un pacient cu cancer.”
„Mi se pare cam urât, mai ales de la un bolnav de cancer”.
„Absurd, ar trebui să se mulțumească cu salarii și au salarii mari” spun pacienți ai spitalului.
Ramona Gâdea, purtător de cuvânt Spitalul Municipal Timișoara: „Colectivul spitalului regretă și se desolidarizează de toate practicile care nu fac cinste onorabilei profesii medicale.”
Șeful secției de Chirugie Oncologică de la Spitalul din Timișoara este acuzat de luare de mită în formă continuată. Potrivit deciziei Tribunalului Timiș, doctorul va sta 30 de zile în arest.