Chinezii sunt interesati de vacile romanesti. Cum ar putea ajunge baltatele noastre in Asia
Dupa vizita grandioasa pe care au facut-o la noi acum trei saptamani, chinezii revin pe pamant romanesc. De aceasta data, 11 oameni de afaceri au ajuns la Targu Mures si au vizitat o ferma de vaci si un institut vestit pentru materialul seminal.
Asiaticii au venit, au facut poze si au pus deja ochii pe baltata romaneasca, o rasa rezistenta, pe care vor sa o creasca si la ei.
La ferma din Sanvasi, zeci de tauri frumosi, fiecare trecut de o tona, au defilat in fata delegatiei chineze. Romanii au incercat sa ii impresioneze pe oaspetii veniti de departe cu cele mai bune exemplare.
Alegeri 2024
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
Strainii au fost interesati in special de baltata romaneasca, rasa buna si pentru carne si pentru lapte. Au admirat 200 de vaci de toata frumusetea, apoi si-au facut calcule.
"Ii intereseaza si vor sa vada la fata locului cum sunt intretinute, curatate, care sunt conditiile de furaje, de clima. Putem sa ii ajutam cu sfaturi, putem sa vindem taurasi pentru monta cu origine", a spus proprietarul fermei.
Piata din Romania este atractiva pentru chinezi si datorita preturilor mult mai mici decat cele practicate in Europa.
"Probabil ca le convine si se preteaza in tara dansilor acesta rasa. Este o rasa mixta care se adapteaza", a spus Lucian Goga, directorul adjunct al DSV Mures.
"Piata chineza are nevoie de mai mult material seminal si de embrioni si de animale vii din Romania. La ora actuala Romania este singura tara din Europa care poate aproviziona China cu animale vii", a spus un investitor.
Chinezii au ajuns apoi la Targu Mures, la unul dintre cele mai mari Institute de reproductie din tara. Acum doua luni, au fost livrate de aici spre China 50.000 de doze de material seminal.
"Odata piata deschisa, chinezii au devenit tot mai interesati de acesta rasa. Este o rasa care asigura productii bune si are si rezistenta. Este selectionata de peste 150 de ani", a spus Valer Fician, inginer al Institutului de Cercetare din Targu Mures.
Asiaticii nu au incheiat contracte, dar vor reveni la inceputul anului viitor cand este posibil sa avem si primele exporturi.