Cerșetoria afectează turismul. Soluţia autorităţilor pentru cerşetorii care harțuiesc turiştii

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13

Patronii de restaurante din Brașov, de pildă, s-au plâns că cerșetorii le hărțuiesc clienții, români sau străini, iar când sunt refuzați devin violenți.

La Timișoara, autoritățile susțin că polițiștii locali au patrulat mai des prin centru și au descurajat cerșitul.

O cameră de supraveghere a unui restaurant din centrul Brasovului a surprins momentul în care un cerşetor nervos dărâmă scaunele de pe o terasă şi trage de mesele clienţilor.

Bogdan Bart, proprietarul unui restaurant: "Atitudinea lor este tot mai dificilă şi mai agresivă, l-am prins şi l-am predat forţelor de ordine din piaţă, din păcate, era înapoi după 15 minute."

Un alt individ cere ajutor, dar şi pipăie doamnele de pe stradă. Unul dintre momente a fost surprins în imagini.

Același bărbat a fost filmat de camerele de supraveghere dintr-un restaurant în timp ce fură banii lăsaţi pentru nota de plată de nişte clienţi.

Cerşetorii s-au organizat în bande, spun angajaţii teraselor.
Dacă nu fură, se mulţumesc să ia doar băutura.

Clienţii se plâng ca cerşetorii sunt prea insistenţi, mai ales în această perioadă, când ştiu că pot strânge mai mult decât în afara sezonului.

Şi copiii trimişi la cerşit sunt învăţaţi să fure, mai ales că ei nu răspund penal. Din vestiarul unui restaurant a dispărut portofelul unui angajat, în care erau bani şi acte.

Alexandru Năpar, administratorul unui local: "M-am uitat pe camere, au intrat nestingheriţi în curte, toată lumea era în plin service, mare nebunie, nu a văzut nimeni decât seara. Doi copii, vârste foarte fragede, 10 ani, au intrat, au luat, au plecat."

Conducerea Poliţiei Locale a refuzat să-şi prezinte punctul de vedere în legătură cu această situaţie. Totuşi, a transmis că agenţii îşi fac datoria: patrulează în zonă, îi alungă pe cerşetori şi chiar dau amenzi pe care, recunosc, nu le plăteşte nimeni. Primăria Brasovului nu are nici ea nimic de comentat.

La Timişoara, însă, în ultimul an, cerşetorii din zona centrală sunt mai puţini. Patrularea e singura metodă care, potrivit autorităţilor locale, a dat rezultate. Afişele pentru populaţie în care scria "Nu daţi bani cerşetorilor" nu au avut nici un efect.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO