Cetatean afgan arestat luni pentru implicare in uciderea militarilor romani. Trupurile celor doi, aduse in tara

×
Codul embed a fost copiat

Aeronava care a repatriat trupurile celor doi militari ucisi in Afganistan sambata dimineata a ajuns luni seara in tara. Sublocotenentii post-mortem au fost asteptati la baza de la Otopeni de rudele indoliate.

Familiile au izbucnit in lacrimi cand au vazut sicriele, iar colegii militarilor le-au prezentat pentru ultima data onorul.

Dupa un zbor care a durat 11 ore, aeronava C27 Spartan a intrat in spatiul aerian roman in jurul orei 20:00. In acelasi timp, parintii, fratii sau sotiile celor doi militari morti paseau si ei cu inimile frante, spre locul unde aveau sa se reintalneasca.

Toti au sperat pana in ultima clipa ca drama pe care o traiesc este doar un vis urat. Dar odata ce motoarele avionului s-au oprit, realitatea crunta i-a ingenuncheat din nou: doua sicrie au fost coborate in locul celor doi bravi soldati Adrian Vizireanu si Iulian Dumitrescu.

Dupa slujba oficiata de cinci preoti si inaintarea in grad, a fost citit decretul semnat de presedintele Klaus Iohannis. Cei doi militari au fost decorati cu ordinul Steaua Romaniei in grad de cavaler. Apoi, sicriele au fost urcate in camioanele armatei, iar convoiul a plecat spre Buzau, locul unde soldatii vor fi condusi pe ultimul drum.

Citește și
klaus iohannis
Klaus Iohannis: Voi pleda pentru un muzeu al comunismului. Nu mai putem ignora lectiile trecutului
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Un cetatean afgan a fost arestat luni, fiind considerat complice, in atacul armat produs sambata dimineata si soldat cu moartea a doi militari romani, la o baza din Kandahar, Afganistan.

In timp ce ancheta militara e condusa de specialisti romani, camarazii celor doi au purtat pe umeri sicriele catre o aeronava care va aduce trupurile in tara. Pe de alta parte, starea celui de-al 3-lea militar roman, ranit grav in schimbul de focuri, este mai buna si este ingrijit intr-un spital din Germania.

Mihnea Motoc, ministrul Apararii: "Se pare ca exista si un al 3-lea afgan arestat care ar fi avut legatura cu incidentul."

Este informatia care a ajuns la autoritatile romane, in cazul atacului asupra militarilor romani care se aflau la o baza afgana din Kandahar. Doi subofiteri au murit si un al treilea a fost ranit.

NATO ne-a comunicat ca  "Oficialitatile Afgane, in colaborare cele ale misiunii Resolute Support, continua investigatiile privind incidentul."

Atacatorii aveau uniformele politiei afgane si asa s-au putut apropia de militarii romani. Informatii, inca neconfirmate oficial, spun ca atacul ar fi fost revendicat de insurgentii talibani. Pentru rudele si prietenii celor doi militari toate acestea nu mai conteaza.

Trupurile sublocotenentilor Iulian Dumitrescu si Adrian Vizireanu au fost repatriate cu o aeronava militara care va ajunge luni noapte la Bucuresti. Apoi, vor fi dusi la Buzau, unde ii asteapta rudele si apropiatii.

Marian Dumitrescu, tatal lui Iulian: "Stiam ca pleaca acolo, stiam ca au o misiune de a instrui Politia Afgana, in rest nu avea voie sa imi spuna ce face acolo. In general nu ne spunea, tinea secrete toate treburile astea din cadrul armatei."

Familiile indoliate vor primi ajutor in bani de la Ministerul Apararii in valoarea a 100 de solde, plus o indemnizatie lunara egala cu solda primita de soldati. Alti 80.000 de euro vor ajunge la rude de la Societatea de Asigurari.

Paula Vizireanu, sotia lui Adrian: "Zilele trecute imi spunea ca asteapta sa vina acasa, sa plece in urmatoare misiune. El si-o dorea pe urmatoarea."

Cei doi militari vor fi decorati post-mortem, de catre KLaus Iohannis, cu Ordinul National "Steaua României" in grad de Cavaler, cu insemn de război, pentru militari, "in semn de recunostinta si apreciere pentru daruirea si curajul manifestate sub culorile drapelului national, pentru spiritul de sacrificiu dovedit pe timpul executarii unei misiuni de lupta in Teatrul de Operatii din Afganistan".
 

Singura veste buna vine din Germania, locul in care se afla internat cel de-al treilea militar roman, Bogdan Dragomir, ranit in atac.

Mihnea Motoc, minsitrul Apararii: "Semnele sunt ca recuperarea va fi rapida nu au fost atinse organe vitale deci sansele sunt bune"

Pana acum, tara noastra a pierdut alti 26 de militari in teatrele de operatiuni din Afganistan, Irak si Bosnia.

Desfasurarea evenimentelor:

UPDATE 13:20 Sicriele cu trupurile neinsufletite ale sublocotenentilor post-mortem Iulian Dumitrescu si Adrian Vizireanu, cazuti la datorie in timpul indeplinirii unei misiuni in Afganistan, vor fi repatriate cu o aeronava militară a Fortelor Aeriene Romane, care va ateriza luni, in jurul orei 20,30, la Baza 90 Transport Aerian din Otopeni, informeaza MApN.

Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, la baza militara va avea loc ceremonia militara si religioasa organizata cu prilejul repatrierii.

UPDATE 11:12 Militarul ranit in Afganistan, sergentul Bogdan Dragomir, se afla in stare stabila si nu are afectat niciun organ vital, informeaza luni Ministerul Apararii Nationale.

"Sergentul Bogdan Dragomir, ranit in incidentul de sambata si aflat la Centrul medical regional american din Landstuhl, Germania, este in stare stabila si urmeaza sa fie supus unor investigatii medicale complete. Conform primelor constatari, acesta nu are afectat niciun organ vital si este de asteptat ca evolutia starii sale de sanatate sa fie favorabila'', se precizeaza intr-un comunicat MApN.

UPDATE 10:30 Un al treilea afgan ar fi fost arestat in legatura cu incidentul soldat cu moartea a doi militari romani

Ministrul Apararii, Mihnea Motoc, a declarat, luni, ca un al treilea afgan ar fi fost arestat in legatura cu incidentul produs la sfarsitul saptamanii trecute in apropiere de Kandahar, soldat cu moartea a doi militari romani.

"Se pare ca exista si un al treilea afgan care ar fi fost arestat in legatura cu incidentul respectiv. Din pacate, asemenea incidente au suficiente precedente in teatrul de operatii Afganistan. I-au lovit naprasnic si pe aliati ai nostri si pe americani. Au fost luate o serie de masuri speciale pentru prevenirea si combaterea lor. Sunt implementate proceduri dedicate acestui tip de risc, dar cu toate acestea, desi recent fenomenul se diminuase si chiar la un moment dat disparuse, intr-un teatru de operatii precum Afganistanul, cu un asemenea grad ridicat de risc, ele nu pot fi, din pacate, excluse", a afirmat Motoc, dupa ce a participat la o ceremonie de depunere de coroane de flori la Monumentul Eroilor Patriei din al Doilea Razboi Mondial, cu prilejul zilei de 9 mai.

Demnitarul a precizat ca ancheta militara legata de acest incident e facuta de romani, cu sprijin si informatii de la aliati si de la autoritatile afgane.

 

"A fost un schimb de focuri intr-o baza a politiei speciale afgane, in care ai nostri executau misiuni de pregatire cu ei. S-a deschis focul din partea a doi purtatori de uniforma a fortelor de politie afgana, probabil politisti afgani. Ai nostri au ripostat imediat, i-au doborat pe agresori. Din pacate, trei dintre militarii nostri din fortele pentru operatii speciale au fost atinsi, au fost transportati imediat la spitalul de campanie din baza militara Kandahar. Doi dintre ei s-au prapadit - sublocotenent post-mortem Iulian Dumitrescu, sublocotenent post-mortem Adrian Vizireanu. Am fost extrem de afectat de aceasta veste naprasnica cu atat mai mult cu cat ii vizitasem in urma cu nu mai mult de sase zile in baza unde activau si i-am vizitat la inceputul anului in unitatea de unde provin, la Buzau", a adaugat ministrul.

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
"Nu ne este frica si nu ne vom schimba!" Parizienii care isi plang mortii arata ca raman uniti dupa lovitura teribila primita

"Atentatele nu vor schimba Parisul! Nu vor schimba Franta! Nu ne este frica! Vom lupta!" - asa incearca parizienii sa se impace cu teribila lovitura pe care tara lor a primit-o vineri seara, cand sapte teroristi au lansat atacuri coordonate in capitala.

Klaus Iohannis: Voi pleda pentru un muzeu al comunismului. Nu mai putem ignora lectiile trecutului
Klaus Iohannis: Voi pleda pentru un muzeu al comunismului. Nu mai putem ignora lectiile trecutului

Klaus Iohannis a pledat, la Timisoara, pentru construirea unui "mare muzeu national al comunismului, care sa inspire proiecte educationale mari".

100 de ani de la declansarea Primului Razboi Mondial. 17 sefi de stat, printre care si Traian Basescu, sunt in Belgia
100 de ani de la declansarea Primului Razboi Mondial. 17 sefi de stat, printre care si Traian Basescu, sunt in Belgia

Presedintele Traian Basescu participa, luni, la Liège, Regatul Belgiei, la ceremonia de comemorare a 100 de ani de la Primul Razboi Mondial, informeaza Administratia Prezidentiala.

Recomandări
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral. 

Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor
Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor

Noul pachet de ajutor american pentru Ucraina va include și rachete ghidate cu o rază de acțiune de 300 de km.  

Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu
Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu

După două luni de căutări și încă una în care au făcut campanie pentru medicul Cătălin Cîrstoiu, liderii PNL și PSD au anulat toate planurile comune pentru Primăria generală a Capitalei.