Bucureștiul va avea un nou „centru vechi”. Unde va fi amenajat
Bucureștiul face primii pași pentru amenajarea unui nou centru pietonal așa cum este „centrul vechi”.
Într-o zonă cu zeci de clădiri istorice, acum sufocată de mașini, autoritățile promit locuri pline de verdeață, alei de promenadă și fântâni. Șantierele au început deja, însă lucrările se anunță de durată.
Andrei Panaitescu, viceprimar Sector 2: „Suntem pe Negustori, unde reabilităm strada, refacem trotuarele, stânga-dreapta vor fi locuri de parcare. Acestea vor fi pavelele cu care va fi finisată această stradă. Astea sunt de trotuar, vor fi la fel și pentru partea carosabilă. În cele mai multe locuri încercăm să implementăm o situație similară. Chiar în anumite locuri încercăm să desființăm trotuarele, să avem doar zonă rezidențială astfel încât să nu mai existe o diferență dintre trotuar și o parte ocazional carosabilă”.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Noul centru va cuprinde întreaga zonă dintre Str. Hristo Botev, Calea Călărași, Str. Sfântul Ștefan și Bulevardul Carol I, în apropierea centrului istoric.
Lucrările sunt inspirate de un studiu făcut de Banca Mondială pentru această zonă, care propune și instalații de apă, cișmele, chioșcuri și camionete cu mâncare.
Pe lângă mobilierul urban, străzi cu sens unic și zone de promenadă pentru pietoni, aici ar urma să fie plantați încă aproximativ o mie de arbori.
Andrei Panaitescu, viceprimar Sector 2: „Piațeta aceasta se va amenaja sper cât de curând, probabil undeva la începutul anului viitor în funcție de viteza de aprobare. Ideea ar fi să unim cele două spații pietonale acum, în zona asta unde este stradă să rămână doar o alee pietonală și circulațiile să se facă doar perimetral pe lângă această zonă”.
Femeie: „Ar fi minunat să te poți plimba în voie în această zonă frumoasă. O oază de vechi, de București vechi”.
Zona este animată după ce în ultima perioadă s-au deschis mai multe restaurante și cafenele.
Adrian Majuru, directorul Muzeului Municipal București: „Este vorba de amenajarea unui spațiu de loisir în Bucureștiul contemporan. Asta a și fost cândva, pentru că este un țesut urban care se dezvoltă așa cum îl vedem după 1880, până către Primul Război Mondial. Și anume toată treaba asta a pornit de la aceia care în urmă cu o generație aveau reședința la etajul afacerii în tot Centrul Vechi pe care îl știm și apoi, după 1870 se mută în aceste cartiere negustorești”.
Și străzile și marile bulevarde din București urmează să fie reasfaltate printr-un contract de un miliard de lei, a anunțat Primăria Capitalei.