Centrele pentru persoanele cu dizabilităţi vor fi transformate în centre de reabilitare

17-07-2018 19:06


Guvernul României anunţă că a găsit soluţia pentru a îmbunătăţi viaţa persoanelor cu dizabilităţi.

În locul vechilor cămine, în care sunt acum peste 18 mii de adulţi cu handicap fizic sau mental, executivul vrea să înfiinţeze centre mai mici, cu cel mult 50 de beneficiari. Măsurile, convenite în urmă cu 3 ani cu reprezentanţii Comisiei Europene trebuiau aplicate de Ministerul Muncii, care a păsat acum responsabilitatea la primarii.

Ca să primească 20 de milioane de euro, bani europeni, nerambursabili, guvernanţii s-au grăbit să dea o ordonanţă de urgenţă prin care desfiinţează centrele mamut în care sunt găzduite aproape 20 de mii de persoane cu handicap locomotor. Este vorba despre: nevăzători, surzi, dar şi de adulţi cu schizofrenie, demență şi alte boli psihice.

"Renunţă la centrele cu aspect de cazarmă militară în care erau găzduite sute de persoane cu dizabilităţi, cu un managemnet defectuos şi personal insuficient pregătit le vom înlocui cu locuinţe protejate, centre pentru viaţa independentă, centre pentru abilitare şi reabilitare, centre de îngrijire şi asistență", a transmis Viorica Dăncilă.

Pe hârtie sună bine, însă un asemenea proiect este greu de pus în practică.

În prezent, sunt doar 56 astfel de centre de zi, deşi este nevoie de 300. Adică spaţii mai mici, în care să fie îngrijiţi mai puţini oameni, cel mult 50, şi care astfel să beneficieze de mai multă atenţie.

Centrele mamut sunt acum în subordinea Ministerului Muncii, însă prin aceasta ordonanţă sunt trecute în responsabilitatea primăriilor.

În cele mai cunoscute centre din ţară, Bălăceanca şi Socola, sunt peste 100 de pacienţi şi mulţi dintre ei necesită inclusiv paza. Practic, primăriile vor avea nevoie de mulţi bani ca se creeze spaţii mici şi sigure.

Adulţii cu handicap ar trebui să fie mutaţi în centrele nou infiinate, sau să fie daţi în grijă unor angajaţi ai direcţiilor de asistenţă socială care să fie instruiţi special. Cei din urmă vor avea un salariu mediu de 2700 de lei şi o alocaţie suplimentară.

"Asistentul care îngrijeşte adultul cu handicap accentuat primeşte 600 de lei pe lună, iar unu care îngrijeşte un adult cu handicap grav va primi 750 de lei. Acestă alocaţie se adauga salariului asistentului personal profesionist", a trasnmis Viorica Dăncilă.

Termenul până la care acest proiect trebuie să devină realitate este 2019. Primăriile care nu aplica ordonanţa vor rămâne fără 25% din banii pentru asistenţă socială.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO