Cele două măsuri radicale propuse de ministrul Mediului după tragedia de pe Jepii Mici. Ce s-ar putea întâmpla cu urșii
Autoritățile anunță măsuri radicale după tragedia de marți din Bucegi. O turistă de 19 ani a fost ucisă de urs pe Jepii Mici.
Animalul a fost împușcat, pentru ca salvamontiștii să se poată apropia de victimă și să o scoată din râpă. Iubitul fetei, martor al nenorocirii, spune că atacul a fost neașteptat și că el a încercat zadarnic să alunge sălbăticiunea.
Cei doi tineri au fost atacați de urs marți după-amiaza, în timp ce urcau pe traseul Jepii Mici.
Surse din anchetă spun că ambii au apucat să sune la 112. Băiatul de 22 de ani este în stare de șoc, dar a putut relata că animalul a tras-o pe prietena lui de picior, într-o văgăună, și el a pierdut-o din vedere.
Salvamontiștii au găsit mai intâi rucsacul fetei, apoi au încercat să coboare în firul văii, pentru a ajunge la ea. Nu puteau, pentru că ursul era acolo și își păzea prada.
Chemat și el de urgență, paznicul de vânătoare a împușcat ursul, o femelă de circa 4 ani.
Sergiu Frusinoiu, Salvamont Bușteni: "Nu știu dacă mă credeti, puteti vedea că am pielea de găină pe mine. Eu am crezut că unul dintre colegii mei a murit".
Reporter: "Pe ce?".
Sergiu Frusinoiu, Salvamont Bușteni: "Pentru că a început să urle foarte tare. Ursul s-a repezit la ei și au fost într-un pericol foarte mare".
La Bușteni, urșii ies tot mai des în calea oamenilor, în oraș, dar și pe potecile de munte. Cei care trăiesc lângă stația de telecabină spun că unii nu mai pot fi indepărtați cu zgomote.
Localnic: "Noi îi mai dăm cu bolovani, dar nu pleacă. Este înfometat și rămâne".
Localnică: "Vine, pleacă, mănâncă, se întoarce, iara vine și tot așa".
Reporter: "Dar de unde mănâncă, cine-i dă de mâncare?".
Localnică: "Containerele...".
Într-adevar, deșeurile nu sunt închise etanș, iar urșii coboară de pe munte, ca să mănânce din gunoaie. Si turiștii îi hrănesc, spune un alergător care străbate zilnic zona.
Dan Hriscu, alergător: "Și ursul si vulpea sunt destul de bine hrănite de turiști, care nu respectă regulamentele".
Administrația Locală suține însă că a făcut tot ce trebuia pentru a gestiona situația.
Mihai Mircea Totpal, viceprimarul orașului Bușteni: "Au fost câteva zeci de relocări, au fost pânde, au fost alungari cu semnale acustice si luminoase si multe alte lucruri care se fac în astfel de situații".
Din păcate, urșii mutați fac loc altora, care renunță la sălbăticie pentru a se hrăni cu deșeurile orașului și ale turiștilor.
Ce măsuri vor fi luate în urma acestui caz
Ministrul Mediului a anunțat că propune două măsuri. Prima: să fie uciși, preventiv, 500 de urși, nu 220, cum permite legea acum.
Și a doua, să fie împușcat sau eutanasiat orice urs care se apropie de o localitate, indiferent dacă e oraș, sat sau stațiune turistică.
La rândul lui, premierul Marcel Ciolacu a anunțat că va convoca o sesiune extraordinară a Parlamentului pentru dezbaterea acestui subiect.
Deocamdată, autoritațile nu au vorbit despre un aspect grav al problemei, care a dus an de an la schimbarea comportamentului urșilor: hrănirea lor de către oameni și lăsarea, la îmdemâna aninalelor, a resturilor alimentare din pubelele de gunoi.
În ceea ce privește traseul din Bucegi unde s-a petrecut nenorocirea, recent, mai mulți turiști s-au plâns că au întâlnit un urs care nu puteau fi alungat prin zgomote.
Miercuri s-au luat probe din animalul împușcat, pentru a fi duse la un laborator și a se afla dacă nu cumva ursul era bolnav de rabie.