Cel mai mare constructor de nave din România dă afară 800 de angajați

Ultima actualizare: 05-08-2020 20:02

Cel mai mare constructor de nave din România a anunțat că dă afară peste 800 de angajați de la șantierele din Galați și Mangalia. Este cea mai drastică măsură de concediere din ultimele luni de pandemie.

Oamenii sunt trimiși în șomaj și se alătură celor 100.000 rămași fără loc de muncă, în prima jumătate a anului.

Compania olandeză DAMEN, care deţine cele mai mari şantiere navale din România, cele de la Galaţi şi cele de la Mangalia, a anunţat că da afară 870 de angajaţi, din cei peste trei mii pe care-i are.

Este cea mai amplă disponibilizare colectivă din ultimele luni. Compania pune concedierile pe seama digitalizării şi eficientizării activităţii, însă două oraşe importante se bazează pe locurile de muncă din aceste şantiere. În prezent, au loc consultări cu sindicatele.

E posibil să apară, astfel, o criză pe piaţa muncii, pentru că, dacă până acum contractele au fost în suspendare, în şomaj tehnnic, numărul de şomeri a tot crescut, iar în prima jumătate de an din 2020 sunt cu peste 100.000 mai mulţi decât anul trecut.

Şi numărul celor care nu mai au un loc de muncă din cauza pandemiei ar putea să tot crească. Asta pentru că domeniile cele mai afectate în continuare de contracte de muncă suspendate sunt hotelurile și restaurantele: peste 24.000, industria prelucrătoare: peste 20.000, comerț cu amănuntul, aproape 9.000.

În total, alte 100.000 în luna iulie. Aşa am ajuns ca rata şomajului în România să fie de 5,2%, în creştere cu 2 procente față perioada de dinainte de pandemie.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO