Cel mai mare accident feroviar din istoria României, soldat cu 1.000 de morţi. Experţii cred că a fost un atentat
În prag de sărbătoare naţională, autorităţile din Iaşi şi comună Ciurea, au comemorat astăzi victimele celui mai mare accident feroviar din România, din iarnă lui 1916, când a deraiat un tren cu militari şi refugiaţi de pe front.
Ceremonia a avut loc într-un parc din satul Luca Cetăţuii, comună Ciurea. În urmă cu 2 săptămâni, când vremea a fost caldă, autorităţile au plantat 700 de stejari şi 250 de paltini, în memoria celor care au pierit în 1916. Mai trebuie plantaţi 50 de stejari, când vremea va permite acest lucru. Oamenii sunt încântaţi de idee.
"Acest parc era demult aşteptat şi chiar în memoria celor căzuţi în accidentul feroviar. Este un moment ca simbol şi recunostiinta să se facă acets parc pentru urmaşii noştri. A fost trafic, erau 1000 de decedaţi şi au luptat ca să fim noi acum aici", spune un localnic.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În septembrie 1916, o parte din ţară a fost ocupată de puterile centrale, iar în luna octombrie, un convoi militar, format din civili, dar şi soldaţi romani şi ruşi, a pornit din gara Galaţi, spre Iaşi, într-o garnitură de 26 de vagoane.
Erau o mie de persoane, iar trenul era supraîncărcat. Între Bârnova şi Ciurea, garnitura a rămas fără frâne şi cel puţin un vagon s-a izbit de cisterne cu combustibil. A urmat un dezastru.
Ion Bruma, profesor de istorie: "Un tren de refugiaţi care a plecat din Brăila şi fiind supra încărcat a deraiat. Părerile sunt împărţite, dacă a fost accident sau a fost atentat. În tren erau câţiva diplomaţi ruşi, ţinta ar fi fost diplomaţii ruşi"
Arborii plantaţi acum valorează aproximativ 500 de lei şi au fost donaţi de la Direcţia Silvică, printr-un contract de sponsorizare. Plantarea loc face parte dintr-un proiect mai amplu de amenajare a parcului Memoria din Ciurea, în valoare de 460 de mii de lei.
Sursa: Pro TV
Etichete: iași, tragedie, copaci, ciurea, accidente feroviare,
Dată publicare:
29-11-2018 16:25