Cel mai fierbinte val de căldură din acest an. Regulile pe care trebuie să le respectăm pe timp de caniculă
Zi de foc luni pentru jumătate de țară, care înfruntă cel mai fierbinte val de căldură din acest an, cu temperaturi de peste 42 de grade.
Mai ales sudul României, inclusiv Capitala, se va topi sub o căldură ucigătoare în ziua considerată vârful de căldură al acestui an. Duminică, cei care au ieșit, la amiază, din case, au simțit că nu mai pot respira, iar unii au chemat Salvarea.
12 oameni au fost doborâți de căldura mare din București și au cerut ajutor la 112. Este de înțeles, din moment ce temperatura resimțită a depășit 42 de grade.
Specialiștii au anunțat cod portocaliu și cod galben de caniculă în aproape toată țara. Valul de căldură ne-a adus un disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală a depășit pragul critic de 80 de unități.
Cu toate acestea, la prânz, când temperatura la nivelul solului depășea 50 de grade, unii au avut treburi urgente prin oraș.
Reporter: ”A fost nevoie să ieșiți la ora prânzului?”
Femeie: ”Am avut o problemă."
Femeie: ”Dar ce să facem, trebuie să cumpărăm și noi mâncare, să putem trăi și noi."
Cei care ies în plină caniculă trebuie să respecte reguli care i-ar ajuta să ajungă sănătoși la destinație: să consume doi litri de apă, chiar dacă nu simt setea și să poarte haine din fibre naturale, vaporoase.
Reporter: ”Credeți că vă ajută haina de plasă?”
Pensionar: ”Sigur că da, se evaporă prin ea."
Reporter: ”Aveți 39 de grade. Vă simțiți bine?”
Femeie: ”Da."
Adrian Noață, asistem medical coordonator Serviciul Ambulanță București: ”De evitat băuturile pe bază de cofeină și băuturile alcoolice."
Bărbat: „O bere rece, de la muncă... Dar ce să consumăm? Apă? Nici atât.”
Copiii şi animalele au nevoie de atenţie specială. Nu trebuie lăsaţi în maşină şi trebuie feriţi de soare între orele 11 şi 18.
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ne recomandă să avem grijă ce obiecte lăsăm în maşină. O brichetă sau un deodorant pot exploda.
Din păcate, în mijloacele de transport în comun din Bucureşti a fost la fel de cald ca afară. La ora prânzului, în transportul în comun este extrem de cald, mai ales în tramvaie, pentru că nu există aer condiţionat. Temperatura ajunge la 39 de grade.
A fost extrem de cald şi în Timişoara. Echipajele de urgenţă au avut numeroase intervenţii, la oamenii care s-au simţit rău.
Au fost probleme şi pe calea ferată. Locomotiva unui tren s-a defectat la Craiova, iar garnitura a stat o jumătate de oră în gară până a fost schimbată. Iar în Gara de Nord din Bucureşti, trenul care a venit de la Timişoara a acumulat 100 de minute întârziere.
CFR a anunţat că va reduce viteza de deplasare cu până la 30 de kilometri pe oră faţă de viteza normală, unde șinele vor avea peste 50 de grade, pentru a evita incidentele.
Elena Mateescu, directorul ANM: „Nivelul valorilor zilnice au depăşit în bună parte din ţară recordurile pentru zilele respective. Am încheiat luna lui cuptor în top trei cele mai călduroase luni din istoria măsurătorilor meteo.”
Va mai dura însă, până pe 16 august. Estimările meteo arata că vremea va fi călduroasă şi în următoarele două săptămâni.