Avocatul Poporului POATE ataca ordonanta la CCR, desi spunea ca nu are cum. Precedentul gasit de juristii presedintiei

Ultima actualizare: 04-02-2017 06:59

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a declarat ca nu poate ataca la Curtea Constitutionala OUG de modificare a codurilor penale decat dupa ce aceasta intra in vigoare, dar presedintele il contrazice.

UPDATE 12:30 Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a anuntat miercuri ca va analiza argumentele presedintelui Klaus Iohannis cu privire la posibilitatea de atacare la CCR a OUG privind modificarea Codurilor penale, afirmand ca o decizie in acest caz va fi luata in cel mai scurt timp.

"Domnul presedinte a mentionat o decizie din 2013 a CCR, pentru ca textele legale sunt cele mentionate azi dimineata. Vom analiza cu toata seriozitatea aceste argumente care ne-au fost prezentate de domnul presedinte si vom incerca sa luam o decizie in cel mai scurt timp. (...) Daca citim legea, legea asa spune, ca daca exista decizii ale CCR care fac exceptie de la aceasta prevedere legala le analizam si vedem ce se poate face", a spus Ciorbea, dupa intalnirea cu presedintele Klaus Iohannis.

UPDATE 12:20 Iohannis a iesit de la Avocatul Poporului. "Dupa parerea mea este absolut necesar ca Avcoatul Poporului sa sesizeze Curtea Constitutionala, in principal pe lipsa de motive de urgenta, dar si pe motive de fond", a spus presedintele.

"Impreuna cu juristii de la Administratia Prezidentiala am cautat documente si am gasit. Exista un precedent din octombrie 2013 cand Avocatul Poporului a atacat o ordonanta pe insolventa iar CCR a decis ca e corecta sesizarea.A ceste date le-am pus la dispozitia Avocatului poporului care a promis ca va analiza cu celeritate. Speranta mea e ca va ataca la Curtea Constitutionala.

Cu siguranta va trebui sa se uite putin si in jur, sa vada ca Romania este revoltata, sunt mii si mii de oameni in strada, nu putem explica prin faptul ca si in alte tari au iesit oamenii in strada"

UPDATE 12:00 Iohannis a ajuns la Avocatul Poporului. "Este, asa cum spune denumirea, avocatul poporului iar poporul este foarte suparat. Dupa parerea mea, are si instrumentele si oportunitatea de a ataca aceasta ordonanta de urgenta", a spus seful statului, care a precizat ca a venit personal pentru a discuta cu Ciorbea.

UPDATE 11:00 Presedintele a anuntat ca va merge la ora 12:00 in vizita la Avocatul Poporului.

"In legatura cu Ordonanta de Urgenta (pentru modificarea Codului penal - n.r.) astept sa vad Monitorul Oficial. Din cate am inteles (...) aceasta ar urma sa intre in vigoare peste zece zile, or potrivit art. 32 din Legea 47/1992 privind organizarea si functionarea CCR, Curtea hotaraste asupra exceptiilor de neconstitutionalitate ridicate direct de Avocatul Poporului privind constitutionalitatea unei legi sau ordonante ori a unei dispozitii dintr-o lege sau ordonanta in vigoare, deci daca intrarea in vigoare a ordonantei se va produce peste zece zile, in tot acest interval noi nu avem nicio competenta", a declarat Ciorbea pentru AGERPRES.

El a spus ca, in ceea ce priveste gratierea, s-a aprobat un proiect de lege care va fi trimis la Parlament in procedura de urgenta. "Se va dezbate de catre Parlament, imediat dupa adoptare poate fi atacata cu obiectie de neconstitutionalitate la CCR si de catre grupurile parlamentare si de catre domnul presedinte si asa mai departe. Deci, privitor la gratiere nu se pune problema ca noi sa ne pronuntam in aceasta faza (...) Noi avem posibilitatea in faza aceea, dupa adoptarea de catre Parlament, alaturi de presedintele Romaniei, alaturi de grupurile parlamentare, putem sa facem obiectie de neconstitutionalitate. Dupa aceea, dupa ce legea a parcurs toate fazele, sa spunem, si a fost promulgata de presedintele Romaniei, atunci putem sa ridicam exceptie de neconstitutionalitate oricand", a afirmat Victor Ciorbea.

El a mentionat ca in prezent este valabil ceea ce a spus presedintele Iohannis si a pus in discutia CSM privind declansarea unui conflict juridic de natura constitutionala in cazul caruia CCR poate fi sesizata de CSM, Guvern, presedintii Camerelor Parlamentului si de seful statului.

"In faza aceasta poate fi sesizata CCR cu privire la un conflict juridic de natura constitutionala de catre cei pe care vi i-am spus, incepand cu seful statului, continuand cu presedintii camerelor, guvern si asa mai departe", a adaugat Victor Ciorbea, care a mai spus, referindu-se la afirmatiile presedintelui Klaus Iohannis ca se gandeste sa-i faca o vizita, ca il asteapta 'cu multa placere'.

"In legatura cu vizita domnului presedinte, il astept cu multa placere, oricand suntem onorati de prezenta domniei sale sau a unui demnitar atat de inalt al statului roman si este bine ca din cand in cand unii sau altii isi mai amintesc si de aceasta institutie care a aparut la noi, efectiv, in urma cu 20 de ani", a spus Ciorbea.

 

Presedintele Klaus Iohannis, care a prezidat sedinta plenului CSM, a aratat ca se gandeste sa-i faca miercuri o vizita Avocatului Poporului. "Nu ne-am vazut demult, nu mi-e dor de el dar vreau sa-i transmit personal ca asteptam cu totii o luare de pozitie”, a spus Iohannis.

In conditiile in care primul punct de pe ordinea de zi a sedinte CSM a ramas fara obiect, intrucat OUG privind modificarea codurilor penale a fost deja adoptat marti noapte, plenul a intrat in deliberari privind oportunitatea si modul de sesizare a Curtii Constitutionale cu o serie de chestiuni punctuale privind existenta unui conflict intre puterea judecatoreasca si cea executiva.

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat, la plecarea de la CSM, ca presedintele Consiliului, Mariana Ghena, este hotarata sa sesizeze CCR in privinta OUG de modificare a codurilor penale, el precizand ca toti membrii CSM sunt solidari.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO