Ce spun psihologii despre daunele morale obținute de un elev pentru bullying. „Creează un precedent”
Un elev din Bihor a obținut în instanță daune materiale, după ce a fost bătut de un coleg în clasă. Agresorul a fost taxat cu 3.000 de lei pentru conduita de tip bullying și va fi monitorizat de autorități în lunile următoare.
Incidentul s-a petrecut în 2022, când, la începutul unei ore, înainte de sosirea profesorului, elevul – devenit ulterior inculpat – i-a adresat cuvinte jignitoare unui coleg.
Acesta din urmă a ripostat verbal, iar agresorul a devenit violent. A lovit scaunul pe care stătea colegul său, iar când acesta s-a ridicat nervos și s-a îndreptat spre el, l-a lovit cu pumnul în față. Victima l-a dat pe agresor în judecată, iar prima instanță – Judecătoria Oradea – a decis că: "(...) De fapt, comportamentul inculpatului reprezintă o formă de bullying, acesta obișnuind să-și tachineze colegii care nu erau îndreptățiți să riposteze.”
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Aceeași instanță a precizat că este vorba de bullying și de
"(...) violență comisă pe fondul „îndrăznelii” manifestate de către persoana vătămată de a nu-i mai permite inculpatului să-și bată joc de el (...) nu i se poate tolera (elevului agresor) încălcarea normelor sociale și o conduită de tip bullying, doar „ca să se distreze”."
Simona Pascu, avocata elevului lovit: „Cazul a pornit de la o situație tipică de bullying, care a constat în jigniri repetate. Victima a ajuns să fie agresată chiar și fizic."
Cazul a ajuns apoi la Curtea de Apel, care a micșorat pedepsele date de prima instanță.
Cristian Moneci, purtător de cuvânt Curtea de Apel Oradea:
"A aplicat o măsură educativă, a supravegherii pe timp de două luni și a diminuat daunele morale acordate de Judecătoria Oradea de la 25.000 de lei la 3.000 de lei."
Psihologii spun că decizia instanței ar trebui să fie descurajantă pentru elevii agresivi și chiar pentru părinții lor.
Ioana Bugle, psiholog: "Aplicarea unei amenzi sau a unei sancțiuni pentru comportament de bullying într-o sentință judecătorească creează un precedent, poate să influențeze prin descurajarea acestor comportamente."
Horea Abrudan, inspector școlar general, ISJ Bihor: „Astfel de cazuri se întâmplă. Toți trebuie să participăm la educația copiilor, fie că vorbim de școală, fie că vorbim de familie."
Deși cei doi colegi au terminat, între timp, liceul, decizia instanței trebuie pusă în aplicare.