Ce spun autoritățile române despre pașaportul de vaccinare. Beneficiile pe care le vor avea persoanele vaccinate
Vaccinarea împotriva Covid-19 le va face viața mai simplă celor obișnuiți să călătorească.
Până în vară, Comisia Europeană ar putea să instituie certificate digitale, pe care turiștii să le arate la aeroport sau la graniță, iar astfel să nu mai fie nevoiți să stea în carantină.
Autoritățile de la București sunt deocamdată rezervate. ''Să vedem întăi câți oameni vor fi vaccinați până la vară'', spune premierul, iar președintele transmite că susține libera trecere pentru cei care vor să călătorească în scopuri medicale.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cei 26 de șefi de stat și de guvern din Uniunea Europeană au discutat joi seară, într-o reuniune online, despre instituirea unui certificat digital pe care oamenii să îl arate la granițe și care să dovedească că s-au vaccinat cu ambele doze de ser.
Angela Merkel: „Un aspect important este că toți liderii sunt de acord că este nevoie de un certificat digital de vaccinare. Comisia Europeană are nevoie de vreo 3 luni pentru a asigura condițiile tehnice necesare emiterii acestor certificate.”
Emmanuel Macron: „Eu vreau să fie clar că atunci când vorbesc de "un permis de trecere" acesta nu poate depinde de vaccinarea cuiva, din moment ce vaccinul încă nu este disponibil pentru cei mai tineri dintre noi.”
La noi primii pași pentru instituirea acestui document i-au făcut europarlamentarii din comisia de transporturi și turism, iar propunerea va ajunge și în plenul Parlamentului European.
Gheorghe Falca, europarlamentar membru în Comisia de transport și de turism: „În momentul în care avem un astfel de certificat, putem să călătorim mai liber. La fel cei care nu au trebuie să îndeplinească condițiile statului – test PCR și posibil zile de carantină".
Agențiile de turism susțin că măsură nu trebuie să fie discriminatorie, iar accesul pe teritoriul statelor să fie permis și celor vaccinați, dar și celor nevaccinati, dar au cerut ca cei dintâi să nu mai fie supuși unor restricții.
Alin Burcea, președinte ANAT: „Este vorba despre o adeverință care să arate că practic este imunizat, ai două vaccinuri și numai trebuie să prezinți test. Poate vor fi turiști români care vor dori să dea 10 euro la frontiere și să se testeze acolo, dar ceea ce se stabilește prin niște reguli ne ajută foarte mult".
Iar punctul lor de vedere are și susținerea ministrului Economiei.
Claudiu Năsui, ministrul Economiei: „Ceea ce ne dorim noi este să avem cât mai repde acorduri bilaterale cu cât mai multe țări ca să putem să le deschidem pe zona aceasta, țări ca Grecia, Israel. Încercam să accelerăm cât mai mult procesul tocmai ca românii să poată să meargă vara aceasta".
Premierul este încă precaut.
Florin Cîțu, prim-ministru: „E prematur. În momentul în care ai doar un început al camapniei de vaccinare, nu poți să vorbești despre un pașaport, dacă vom avea toată populația vaccinată, atunci da".
Președintele Klaus Iohannis a susținut că "certificatul de vaccinare ar trebui utilizat pentru scopuri medicale, iar procesul de identificare a elementelor tehnice pe care să le conțină un certificat la nivel european va trebui să continue".
Măsura privind instituirea certificatului digital de vaccinare a fost cerută în primul rând de Spania, Italia și Grecia, al căror turism a fost puternic afectat de pandemie.