Miza uriașă a corvetelor de 1,5 miliarde euro. Experți, despre securitatea națională și Rusia


Ultimul update: Sambata 12 Ianuarie 2019 19:57
Data publicarii: Sambata 12 Ianuarie 2019 17:29
Categorie: Stiri actuale

Ministerul Apărării a suspendat procedura de achiziţie a patru corvete pentru forţele navale, cu o zi înainte de a anunţa cine ar urma să le construiască.

Sunt suspiciuni ca procedura nu s-ar fi derulat în deplină legalitate, iar secretarul de stat pentru Armamente a sesizat Parchetul Militar.

Miza este uriaşă. Pentru aceste nave de luptă, Guvernul e gata să plătească peste un miliard şi jumătate de euro. Analiştii spun că implicaţiile deciziei sunt majore, pentru că programul de înzestrare a Marinei bate pasul pe loc, iar dotările actuale sunt demult depăşite.

Trei mari companii internaţionale - una olandeză, una francezî şi una italiană - se lupta să câştige contractul pentru construcţia noilor corvete care vor intra în dotarea Marinei Militare Române. Dar Ministerul Apărării a decis să suspende procedura de achiziţie a navelor de luptă cu o zi înainte să anunţe câştigătorul.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării, secretarul de stat pentru Armamente, Andrei Ignat, i-a prezentat ministrului de resort, Gabriel Leș, un raport prin care informa că a sesizat Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel. Sesizarea a fost făcută în baza unor ''suspiciuni rezonabile privind derularea în deplină legalitate a procedurii, de natură să afecteze realizarea interesului naţional de securitate''.

Iulian Fota, analist militar: Decizia este îngrijorătoare, în primul rând pentru că pune sub semnul întrebării programul extrem de important de înzestrare cu noi capabilităţi. În urmă cu 5 ani, Rusia a anexat Crimeea, iar în 5 ani, capabilităţile pe care România le are nu sunt spectaculoase. Problemele de înzestrare sunt prost gestionate.

Până acum, oficialii ministerului nu au dat detalii despre ce suspiciuni au dus la suspendarea licitaţiei. Companiile înscrise în cursa pentru corvete au reacţionat însă.

Într-un comunicat, compania italiană transmite ca ''nu au existat niciodată motive de îngrijorare cu privire la desfăşurarea procedurii de licitatiei''.

Iar reprezentanţii companiei olandeze spun că susţin desfăşurarea investigaţiei autorităţilor, dar ca ''suspendarea licitaţiei va întârzia şi mai mult programul de reînnoire a flotei navale romane''.

Cât despre compania franceză, aceasta a cerut în instanţă anularea licitaţiei, fiind de altfel al doilea motiv pentru care Ministerul Apărării a decis suspendarea procedurii.

Decebal Ilina, analist militar: 'Chiar dacă competiţia s-ar fi finalizat, corvetele n-ar fi intrat în dotarea României mai devreme de 4-5 ani, aşa că problemele de securitate ale României rămân aceleaşi. Au fost şi presiuni din partea ţărilor din care proveneau cele 3 companii''.

Achiziţia corvetelor a fost amânată de mai multe ori. În 2016, guvernul Cioloș a acordat direct contractul către o companie olandeză, dar guvernul PSD care i-a succedat a anulat decizia. În februarie anul trecut, guvernul Dăncilî a venit cu o hotărâre prin care a stabilit noile condiţii pentru achiziţia de corvete, care să fie construite şi dotate pe un şantier naval din ţară.

Astfel, secretarul de stat a adus la cunoştinţă faptul că Departamentul pentru Armamente, prin semnătura sa, a sesizat Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel, în temeiul unor suspiciuni rezonabile privind derularea în deplină legalitate a procedurii, de natură să afecteze realizarea interesului naţional de securitate în ceea ce priveşte Programul de înzestrare esențial „Corvetă multifuncțională".

La această dată, există un litigiu pe rolul Curţii de Apel Constanţa prin care Şantierul Naval Constanţa S.A., ca parte la „Asocierea dintre Naval Grup Franţa şi Şantierul Naval Constanţa S.A.", solicită „anularea în tot a HG nr. 48 / 2018".

Explicația ministrului Apărării privind suspendarea procedurii achiziționării corvetelor
Explicația ministrului Apărării privind suspendarea procedurii achiziționării corvetelor
VIDEO PROTVPLUS.RO
Radu Mazăre va fi mire și naș în aceeași zi, la penitenciar
Decizia Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie în cazul lui Radu Mazăre
Vasile Ciurchea, propunerea pentru șefia CNAS, anchetat de DNA
Când se va deschide metroul în Drumul Taberei. Noul anunț al ministrului Cuc
Patru motociclişti rătăciţi, căutaţi de două zile. Oamenii sunt de negăsit
Piromanul din Dâmbovița, prins de polițiști. A incendiat casa părintească
Rezultate Titularizare 2019. S-au afișat notele profesorilor pe fiecare județ
Un nou record pentru Alex Găvan
O nouă performanță pentru Alex Găvan. Ce obiectiv și-a propus alpinistul român
Copil din Iași, la un pas să fie spulberat de un șofer aflat sub influența alcoolului
Patru turiști polonezi, rătăciţi pe un drum forestier din Maramureş. Cum au fost găsiţi
Restaurant din centrul Galatiului, cuprins de incendiu. Vâlvătaia puternică a topit bucăţi din faţada
Românii merg cu diplome în străinătate și ajung să lucreze în saloane sau în cafenele
Un bărbat a intrat cu maşina pe trotuar în Iaşi şi a rupt stâlpii. Ce ar fi consumat