Ce se intampla de fapt daca folosesti telefonul la decolare si la aterizare. Regula se schimba in UE
O veche regula din aviatie se va schimba de anul viitor, cel putin in Uniunea Europeana. In sfarsit, vom putea lasa telefoanele deschise pe toata durata zborului, insa doar pe "modul avion".
Asta inseamna ca putem sa ne jucam sau sa ascultam muzica. De vorbit, nu se pune problema pentru ca ar bruia aparatele de ghidaj si comunicatie ale avionului.
"Doamnelor si domnilor, din acest moment, folosirea telefoanelor mobile sau al oricaror echipamente electronice este strict interzisa"
Acest mesaj va fi in curand istorie, iar pasagerii vor putea folosi la bordul avioanelor telefoanele mobile, dar si tabletele, atentie, aceste dispozitive trebuie sa fie pe modul avion, adica sa nu emita semnalul GSM sau 3G.
Semnalul telefoanelor poate reprezenta o problema pentru avioane. Mica dar exista.
"Dupa studii, au realizat ca doar 1 la suta din cazuri poate interfera. Exista totusi un zgomot de fond rezidual, care emite pe la 100 de megahertzi, care este in plaja de frecvente cu care lucram", explica pilotul Alexandru Tilea.
Trei sisteme foarte importante pot fi puse in pericol de telefoanele mobile: comunicatia Radio cu turnul de control, sistemul de aterizare numit Instrument Landing Sistem, dar si sistemul anticoliziune. Toate se bazeaza pe semnalele ce le primesc de la sol sau de la alte aeronave.
"Orice interferenta mica poate anula acest semnal", mai spune Alexandru Tilea.
Autoritatea Aeronautica Civila a decis ca, dupa 50 de ani, sa permita utilizarea celularelor pe toate fazele zborurilor, atat la decolare, cat si la aterizare in Uniunea Europeana. Vorbitul la telefon va fi posibil in cativa ani, dupa ce pe avioane va fi instalata o antena speciala care va prelua semnalul de pe telefoanele mobile ale pasagerilor de la bord.