Ce se întâmplă dacă vasluianul declarat mort săvârșește o infracțiune

Ultima actualizare: 03-07-2018 21:16
Constantin Reliu
Pro TV

Cazul vasluianului Constantin Reliu, care, după 25 de ani de stat în Turcia, a aflat la sosirea în ţară că este mort și nu a reușit să obțină în instanță anularea certificatului de deces, devine tot mai interesant.

Povestea lui Constantin Reliu este cunoscută în toată lumea fiind preluată chiar și de publicații din Peru, însă asta nu-l încâlzește cu nimic, pentru că bărbatul de 63 de ani nu își poate câștiga existența din cauza lipsei documentelor de identitate.

Așa stând lucrurile, s-a ridicat următoarea problemă: ce se întâmplă în cazul în care bărbatul săvârșește o infracține în perioada în care acesta figurează ca fiind mort.

”Într-o astfel de situaţie, Parchetul are calitate procesuală şi sesizează organele competente pentru constatarea stării de fapt, că persoana în cauză este vie, solicitând anularea certificatului de deces”, a declarat avocata Oana Iovu, din cadrul Baroului Vaslui, pentru adevarul.ro.

Reliu Constantin că a lucrat în Turcia două decenii, iar acum, după ce a fost expulzat, i s-a spus la aeroport că, în acte, apare ca fiind decedat. "Vinovată" de toate acestea ar fi chiar nevasta. Rămasă în ţară, femeia şi-a găsit un alt partener cu care s-a şi căsătorit.

Reliu Constantin: ”Mi-au luat actele şi mi-au spus că fac o glumă. Că sunt decedat. Nu îmi puteam reveni. În 2016 s-a eliberat cerfificatul de deces. Dar din 2003 sunt declarat decedat."

"Nu am bani de pâine, dar de avocat. Am depus un apel împotriva hotărârii judecătoreşti prin care am fost declarat decedat la cererea soţiei", mai spune bărbatul.

Acum, bărbatul mort în acte trebuie să deschidă o nouă acţiune în instanţă care, desigur, va dura.

Liviu Bran, avocat: ”Are posibilitatea de a introduce o acţiune în anulare. Dacă se adresează judecătoriei Bârlad. Singura problemă pe care trebuie să o dovedească e că în ultimii ani a trăit: documente, contract de vânzare, de închiriere, contract de muncă, inclusiv martorii."

În prezent, bărbatul în vârstă de 63 de ani trăieşte din mila unei vecine.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO