Ce se întâmplă cu gravidele şi nou-născuţii în pandemie. Anunţul OMS

Ultima actualizare: 01-05-2020 09:49

În plină pandemie, Organizația Mondială a Sănătății nu are nimic împotriva apariției sarcinii. Dimpotrivă.

Până acum, se știe că SARS COV 2 nu trece de placentă, și nici nu intră în laptele matern. În plus, gravidele nu sunt mai predispuse la infectarea cu noul coronavirus, chiar dacă imunitatea acestora scade în cele 9 luni, ca să permită sarcina.

Dorina Codreanu, medic primar ginecolog: "Nu este nicio recomandare de protecție împotriva sarcinii. OMS nu a dat nicio recomandare ca femeile să se protejeze în perioada asta de o sarcină, deci sarcina pe cale naturală poate apărea".

O eventuală infecție cu virusul SARS COV 2 în primul trimestru de sarcina nu afecteză embrionul. Dar febra prelungită, necontrolată, poate opri sarcina în evoluție. Febra prelungită însă poate fi asociată oricărei infecții.

Mona Zvanca, medic primar ginecolog: "Febra mare prelungită nu este vorba de 38 de grade, vorbim de 39 - 40 pentru mai multe zile. Febra are o acțiune de tipul totul sau nimic. Virusul în sine nu traversează placenta, nu are receptori pentru virus".

Important este că femeia însărcinată să respecte controalele medicale obligatorii, cu toate măsurile de siguranță, de la început.

Dorina Codreanu, medic prima ginecolog: "Prima ecografie la 6 săptămâni este obligatorie, să vedem dacă sarcina e localizată unde trebuie. O extrauterină se poate manifesta cu durere sau sângerări, dar se poate manifesta direct cu ruptură a trompei uterine, cu hemoragie intraabdominală și periculos pentru viață".

Acum patru luni, Organizația Mondială a Sănătății recomanda că toate gravidele, care au fost infectate cu noul coronavirus, să suporte nașterea prin cezariană.

Nou-născutul are imunitate pentru noul coronavirus, dacă mama a trecut prin infecție. Acesta e motivul pentru care Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca, după naștere, mama infectată și nou-născutul să stea în aceeași cameră. Mama poate - și chiar este recomandat - să alăpteze doi ani, spune Organizația Mondială a Sănătății.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO