Ghid StirileProTV: Cum trebuie alese anvelopele de iarna si ce amenzi riscati daca sunteti prinsi pe drum inzapezit fara ele
Nici iarna si nici politistii nu-i iarta pe soferi. Cei care vor fi prinsi pe drumurile acoperite de polei sau zapada fara cauciucuri speciale vor fi sanctionati.
Amenda poate ajunge la 1800 de lei. Pe de alta parte, soferii trebuie sa fie atenti la anul in care au fost fabricate cauciucurile. In timp, ele isi pierd proprietatile si nu mai sunt eficiente pe sosea.
Dis-de-dimineata, prima oprire a unor soferi din judetul Suceava fost la vulcanizare. Printre ei ... si un echipaj de politie.
Adrian Zabratan, vulcanizare: "Nici nu am deschis vulcanizarea si este ingrozitor de aglomerat".
Legea nu va permite sa circulati fara anvelope de iarna pe drumurile inzapezite.
Comisar sef Paul Toma, sef serviciu, Directia Rutiera: "Trebuie sa aiba inscriptionat simbolul M sau S. Legiuitorul prevede aceasta obligativitate vehiculului care circula pe drumul acoperit de zapada, polei sau gheata."
Specialistii ne avertizeaza: la temperaturi de 7 grade anvelopele de vara sunt mai dure si franeaza mai greu. In plus, trebuie sa fiti atenti si la anul de fabricatie.
Adrian Costache, expert: "Recomandam sa cumparati anvelope nu mai vechi de 12 luni. O data cu imbatranirea anvelopelor acestea isi pierd din proprietati, elasticitate si aderenta. Anvelopa in aparenta poate parea noua, dar cu siguranta proprietatile acesteia s-au redus pana la jumatate, iar asta afecteaza siguranta rutiera."
Ultimele doua cifre ale anului de fabricatie sunt trecute pe anvelopa. Dupa ce am gasit pneurile potrivite, specialistii ne sfatuiesc sa le depozitam in locuri uscate, ferite de razele soarelui.
Daca aveti probleme cu spatiul puteti lasa anvelopele intr-un hotel pentru roti. Acestea sunt pastrate in conditii speciale. Depozitarea a patru roti timp de 5 luni va costa 100 de lei.
Pe de alta parte, amenda pentru ca ati circulat pe un drum inzapezit fara anvelope de iarna ajunge la 1800 de lei.