Ce putem învăța după izolare: munca de oriunde. Cum poți lucra din casa bunicilor sau din sate pierdute în munți
Odată ce am experimentat munca de acasă, putem face pasul următor: munca de oriunde.
Conceptul este deja cunoscut în țările occidentale: mulți angajați își aleg ei înșiși locul de unde să lucreze, fie că e vorba de plaje exotice însorite ori sate izolate din munți.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Companiile care au adoptat acest sistem au constatat că productivitatea crește, iar angajații se simt mai împliniți. Putem încerca și în Romania, căci avem locuri superbe, speră o mulțime dintre cei blocați acum în case.
Soții Ligia și Attila Csiki, profesori de literatură, scriu cărți și pictează cu pasiune, așa că au lăsat viața de la oraș și s-au mutat într-un sat pierdut între Colinele Transilvaniei, lângă Mediaș. Au găsit pe internet oportunități nebănuite.
În ce domenii poți lucra de oriunde
Ligia Csiki: ”Mi-am scris ultimele două cărți aici, îmi redactez articolele aici, faptul că este internet înseamnă și o foarte ușoară colaboare cu revistele și editurile cu care colaborez”.
Attila Csiki: ”La oraș mai există și tentația asta de a cheltui inutil. Aici este doar un singur magazin, o boltă, în care găsești numai ce îți trebuie. Și este suficient”.
Mai puțin legați de glie sunt și cei care lucrează în IT, proiectare, arhitectură, consultanță sau celor din domeniul artistic ori agenții de publicitate.
Atât angajații, care își organizează singuri programul, cât și companiile care le permit să lucreze de la distanță au de câștigat.
Un angajat, mai ales în domeniul creativ, câștigă prin simplul fapt că se simte mai liber. Și, fiind mai liber, mai puțin închistat, și având acces la mai multe resurse, devine mult mai creativ și eficient.
Cei care lucrează de oriunde pot locui alaturi de părinții vârstnici sau în zone cu costuri de trai mai mici.
Casele bunicilor pot redeveni iar pline de viață. Arhitectul Eugen Vaida a lansat o provocare, de pildă, celor care ar vrea să se mute în satele de pe Valea Hârtibaciului, din județul Sibiu: oferă consultanță gratuită pentru renovarea și amenajarea locuințelor, dacă nou-veniții vor să rămână acolo permanent, nu doar o lună-două pe an.
Productivitate mai mare a angajaților care lucrează de oriunde
Eugen Vaida, arhitect: ”Avem internet, conexiune bună și telefonie la fel de bună. Aceste case stau goale aici de foarte multă vreme, sunt destul de ieftine și viața la țară se pare că oferă niște avantaje în noul context, foarte, foarte mari”.
Pentru cei care au nevoie doar de laptop și internet pentru a-și face meseria, unele hoteluri le pot deveni casă, pe termen scurt. În condiții de epidemie, ca acuma, masa le este servită în cameră.
Ciprian Stanciu, administrator hotel: ”Hotelul e înconjurat de spațiu verde, un spațiu privat în care se pot mișca, există posibilități de separare a traseelor, intrare, ieșire și circulație în hotel, astfel să respectam și condițiile impuse, iar oamenii să își facă jobul”.
Productivitatea angajaților creste cu peste 4% când sunt lăsați să își aleagă singuri locul de unde să lucreze, arată un studiu realizat de Universitatea Harvard. Iar această perioadă de izolare poate fi o lecție din care să avem ce învăța, pe termen lung.