Ce este și cu ce se ocupă Consiliul științific și de etică în Inteligența Artificială inaugurat în România
Consiliul științific și de etică în Inteligența Artificială a fost inaugurat, miercuri, în România, sub coordonarea Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării.
Consiliul este format din 50% femei și aproximativ 1 treime persoane din diaspora, de la cercetători seniori și fondatori de instituții de top din străinătate, până la cercetători cu o carieră în plină dezvoltare.
„Avem specialiști în diaspora românească de la universități precum Stanford, UC Berkley, Cambridge, cât și din universități românești, implicați în cercetare la cel mai înalt nivel. Este un focus preponderent pe zona academică și de cercetare și intenționăm să creștem acest Consiliu și cu membri ai mediului de business din zona de cercetare. Vom continua operaționalizarea celorlalte structuri aprobate săptămânile trecute, precum Consiliul de Educație în IA, Comitetul de IA, continuăm colaborarea cu Administrația Prezidențială pentru realizarea strategiei de IA a României”, a transmis Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării.
Consiliul științific și de etică în Inteligența Artificială oferă consiliere în materie de utilizare responsabilă și etică a AI Guvernului României și autorităților naționale.
Consiliul se va concentra pe crearea și implementarea unui mediu sigur și etic pentru domeniul de AI în România susținând decidenții cu propuneri de reglementări corespunzătoare, cât și opinii pe teme precum prejudecăți, securitatea datelor, folosirea IA în securitate și respectarea legislației, punând accent pe protejarea drepturilor de confidențialitate, libertăților civile, precum și drepturilor fundamentale.
Membrii Consiliului științific și de etică în Inteligența Artificială
Membrii consiliului vin cu experiență în cercetare, dezvoltare și implementare a tehnologiilor și impactul AI la nivel global.
Maria Axente, cercetător asociat la Universitatea Cambridge, este expertă recunoscută la nivel mondial în domeniul eticii și guvernării inteligenței artificiale.
Rada Mihalcea este Janice M. Jenkins Professor of Computer Science and Engineering, Universitatea din Michigan și Directorul al Michigan Artificial Intelligence Lab. Interesele ei de cercetare sunt în domeniul lingvisticii computaționale, cu un accent pe semantica lexicală, multilingual NLP și științele sociale computaționale.
Horia Mania este un cercetător cantitativ în domeniul finanțelor, specializat în aplicațiile machine learning.
Traian Rebedea este Profesor Asociat la Universitatea Politehnica din București și Cercetător Senior al companiei NVIDIA.
Lista completă a membrilor poate fi văzută AICI.