Ce este și cu ce se ocupă Consiliul științific și de etică în Inteligența Artificială inaugurat în România

Inteligența artificială
Shutterstock

Consiliul științific și de etică în Inteligența Artificială a fost inaugurat, miercuri, în România, sub coordonarea Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării.

Consiliul este format din 50% femei și aproximativ 1 treime persoane din diaspora, de la cercetători seniori și fondatori de instituții de top din străinătate, până la cercetători cu o carieră în plină dezvoltare.

Avem specialiști în diaspora românească de la universități precum Stanford, UC Berkley, Cambridge, cât și din universități românești, implicați în cercetare la cel mai înalt nivel. Este un focus preponderent pe zona academică și de cercetare și intenționăm să creștem acest Consiliu și cu membri ai mediului de business din zona de cercetare. Vom continua operaționalizarea celorlalte structuri aprobate săptămânile trecute, precum Consiliul de Educație în IA, Comitetul de IA, continuăm colaborarea cu Administrația Prezidențială pentru realizarea strategiei de IA a României”, a transmis Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

Consiliul științific și de etică în Inteligența Artificială oferă consiliere în materie de utilizare responsabilă și etică a AI Guvernului României și autorităților naționale.

Consiliul se va concentra pe crearea și implementarea unui mediu sigur și etic pentru domeniul de AI în România susținând decidenții cu propuneri de reglementări corespunzătoare, cât și opinii pe teme precum prejudecăți, securitatea datelor, folosirea IA în securitate și respectarea legislației, punând accent pe protejarea drepturilor de confidențialitate, libertăților civile, precum și drepturilor fundamentale.

Citește și
Ultimele cuvinte ale unor români dispăruți în inundațiile din Spania: „Sunaţi la 112, nu scăpăm din asta”

Membrii Consiliului științific și de etică în Inteligența Artificială

Membrii consiliului vin cu experiență în cercetare, dezvoltare și implementare a tehnologiilor și impactul AI la nivel global.

Maria Axente, cercetător asociat la Universitatea Cambridge, este expertă recunoscută la nivel mondial în domeniul eticii și guvernării inteligenței artificiale.

Rada Mihalcea este Janice M. Jenkins Professor of Computer Science and Engineering, Universitatea din Michigan și Directorul al Michigan Artificial Intelligence Lab. Interesele ei de cercetare sunt în domeniul lingvisticii computaționale, cu un accent pe semantica lexicală, multilingual NLP și științele sociale computaționale.

Horia Mania este un cercetător cantitativ în domeniul finanțelor, specializat în aplicațiile machine learning.

Traian Rebedea este Profesor Asociat la Universitatea Politehnica din București și Cercetător Senior al companiei NVIDIA.

Lista completă a membrilor poate fi văzută AICI.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Imagini horror: drogat și băut, fotbalistul de națională a pierdut controlul BMW-ului și a ucis o fetiță de nouă ani
VIDEO Imagini horror: drogat și băut, fotbalistul de națională a pierdut controlul BMW-ului și a ucis o fetiță de nouă ani
Citește și...
Iohannis: Noi, Uniunea Europeană, nu ne permitem încă un eșec. România și Bulgaria să intre împreună în Spațiul Schengen
Iohannis: Noi, Uniunea Europeană, nu ne permitem încă un eșec. România și Bulgaria să intre împreună în Spațiul Schengen

Preşedintele Klaus Iohannis a avertizat, luni, că românii nu trebuie să aștepte ca problema aderării țării noastre la Spațiul Schengen să se rezolve la următorul Consiliu European, în luna februarie.  

Recomandări
Un român vrea să dea lovitura în afaceri, după ce a spălat vase în Italia. „Bijuteria
Un român vrea să dea lovitura în afaceri, după ce a spălat vase în Italia. „Bijuteria" ridicată pe terenul casei părintești

După ce a muncit mai bine de 20 de ani în Italia, un bărbat din Jurilovca a revenit acasă și a construit pe terenul casei părintești o pensiune și un restaurant.

„E o luptă împotriva Diavolului!
„E o luptă împotriva Diavolului!". Primul preot care îl apără pe ÎPS Teodosie după decizia BOR. Ce spun mirenii

Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, este din nou în centrul unei anchete. Într-un document semnat de Patriarhul Daniel, el este acuzat că nu respectă hotărârile Sinodului și încalcă practicile bisericești.

Cel puțin 5 români ar fi murit în inundațiile devastatoare din Spania. „Nu se poate ajunge la ei, că sunt drumurile rupte”
Cel puțin 5 români ar fi murit în inundațiile devastatoare din Spania. „Nu se poate ajunge la ei, că sunt drumurile rupte”

O româncă stabilită în Spania, într-un sat din zona orașului Valencia, a declarat pentru Știrile PROTV că ar fi cel puțin cinci români care și-au pierdut viața în urma inundațiilor.