Ce este "miscarea lui Dang", cultul religios care l-a atras pe Gyuri Pascu. Fosta sotie ar fi liderul gruparii din Romania
Ezoterism, spiritualitate orientala, iluminare, medicina alternativa si yoga. Acestea sunt ingredientele cu care vietnamezul Luong Minh Dang a castigat mii de adepti, in zeci de tari, inclusiv in Romania.
Printre ei, Ioan Gyuri Pascu si fosta sa sotie, care ar fi liderul gruparii din Romania. Fara ca organizatiile lui Dang sa fie interzise undeva, liderul spiritual a avut totusi parte atat de controverse, cat si de procese.
"Yoga, spiritualitate si umanism" , "Energia Umana Universala" sau "Dragostea inaltatoare a omenirii". Sunt nume diferite, in tari diferite, pentru acelasi tip de organizatie religioasa, in care vietnamezul Dang propovaduia apropierea de Divinitate si iluminarea, prin practici spirituale orientale.
Miscarea lui Dang a luat nastere la inceputul anilor '90.
Grupurile religioase ale lui Dang nu au fost interzise de autoritati, membrii sai nu au cum sa vorbeasca de rau credinta pe care o impartasesc, asa ca, raman studiile unor organizatii de stat sau particulare, care au vrut sa studieze obiectiv toate practicile.
Asa ajungem la un raport al Departamentului de Stat American, referitor la libertatea religioasa. Acesta dezvaluie ca in 2006, prima instanta din Bruxelles i-a condamnat pe vietnamezul Dang si pe mana sa dreapta din Belgia la 4 ani de inchisoare si o amenda de 2.000 de euro pentru fals, delapidare, uz ilegal de medicamente si conspiratie.
Un alt proces a fost deschis in Elvetia, anunta Organizatia Internationala pentru studiul cultelor. Organizatie care denunta faptul ca, desi, gruparea nu face rau in mod direct membrilor sai, i-ar manipula emotional si intelectual si ar propovadui meditatia si medicina alternativa in detrimentul celei clasice.
Si, in plus, ar incuraja devotamentul fanatic fata de liderul Dang, i-ar izola pe adepti, care risca sa sufere, astfel, traume fizice si emotionale.
Medicina alternativa, meditatia, spiritualitatea orientala nu sunt nici ilegale si nici imorale. Inclusiv crestinismul vorbeste, de altfel, despre puterea vindecatoare a credintei.
Ilegal si imoral ar fi insa ca, folosind puterea de convingere pe care o ai asupra unor oameni, sa le interzici sau sa-i manipulezi astfel incat sa refuze medicina alopata, cea traditionala, cand cineva are o problema de viata si de moarte, care nu poate fi rezolvata decat la medic, oricat ne-am dori sa ne vindecam doar prin credinta.