Ce este Balul Însuraților și singura localitate unde are loc. Care este regula de bază
Tradiționala ie românească și deliciile gastronomice sunt vedete, în acest weekend, la Balul Însuraților - o petrecere dedicată familiilor din bazinul Mureșului Superior.
La Deleni, în județul Mureș, localnicii s-au îmbrăcat în port popular și au umplut coșurile cu cele mai alese bucate. Evenimentul are loc în fiecare an, la sfârșitul lunii ianuarie.
În acest weekend, localnicii din satul Deleni, de pe Valea Mureșului superior, au renunțat la hainele moderne și au îmbrăcat costumele populare vechi de sute de ani. S-au pregătit temeinic pentru Balul Însuraților, o mare petrecere unde fiecare familie a venit cu coșuri pline de mâncăruri tradiționale. Din meniu nu au lipsit caltaboșul, șoricul sau jumările, toate pregătite proaspăt de gospodine.
„Produse tradiționale, drop chiar dacă nu este paște, şniţel, ardei, tot ca al ardeleni ”
„Ne pregătim cu bucate alese, tradiționale, de la porcul tăiat din curtea noastră și vinul făcut acasă. Tot ce se pune, brânză de la ciobani noștri, cârnați, caltaboș”, spun participanții.
Pe lângă bunătăți, o altă regulă a balului este ia tradițională românească, pe care trebuie să o poarte toți cei prezenți. Brodată, colorată sau simplă, fiecare cămașă are propria poveste.
„Suntem moral obligați să ducem aceste tradiții mai departe, chiar dacă lumea se schimbă. Important este să transmitem că nu trebuie să ne uităm tradițile şi plaiurile românești.”
„Bunica mea mea a cusut toate costumele, unii spun că ar fi incomod, însă mie îmi place foarte mult și consider că e o artă”
„În fiecare an, la aceași masă ne întâlnim cu toți, aducem bunătăți, ducem portul popular, ia româneasca, jocurile populare mai departe”
„Tradiția vine din bătrâni, au organizat și ei. În luna ianuarie se ține întotdeauna, lumea vine în costum popular cu ie”
Balul dedicat persoanelor căsătorite a continuat cu hore și dansuri tradiționale până târziu în noapte.