Cum a ajuns Ambasada României în Regatul Unit să aibă datorie de 1,8 mil. lire sterline. Mai multe țări sunt datornice
Ambasada României în Regatul Unit are peste 1,8 milioane de lire sterline datorie pentru neplata taxei de congestie.
Suma acumulată în 20 de ani se referă la taxele pe care trebuie să le plătească cei care tranzitează centrul Londrei cu mașina.
Serviciul de Transport al Londrei, care a întocmit lista de datornici a transmis că diplomații nu sunt scutiți de plată și că problema ar putea ajunge inclusiv la Curtea Internațională de Justiție.
Peste 1,8 milioane de lire sterline este suma pe care Ambasadei României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord o datorează Autorității de transport metropolitane londoneze. Echivalentul a 2,2 milioane de euro.
Datoria vine din neplata taxei de congestie, adică o taxă zilnică de 15 lire aplicată șoferilor care conduc pe străzile din centrul Londrei.
Dan Mihalache, fostul Amabsador al României în Regatul Unit al Marii Britanii: „În consultare cu ceilalți ambasadori am hotărât să nu dăm curs acestei taxe de congestie.”
Ambasada României în Regatul Unit ocupă locul 22, cu 1,8 milioane de lire sterline. Cele mai mari datorii le are, însă Ambasada Statelor Unite, peste 14 milioane de lire sterline.
Topul este continuat de Japonia, care a strâns din neplata taxei de trafic nu mai puțin de 10 milioane. În total, în cei 20 de ani de când a fost introdusa taxa, ambasadele statelor au strâns datorii de peste 143 de milioane de lire.”
Conform publicației The Guardian, un purtător de cuvânt al Ambasadei Statelor Unite în Regatul Unit a declarat că potrivit Convenției de la Viena din 1961, misiunile diplomatice sunt scutite de taxa de congestie.
Documente internaționale invocă și fostul ambasador român în Regatul Unit.
Dan Mihalache, fostul Amabsador al României în Regatul Unit al Marii Britanii: „E o temă care rămâne nerezolvată datorită unei dispute cum s-ar spune între corpul diplomatic, ambasade și autoritatea londoneză, care se simte obligată cumva o dată pe an să publice aceste datorii. Interpretări a documentelor internaționale care spun că ambasadele statelor străine ar trebui exonerate de aceste taxe, convenție pe care autoritatea londoneză de transport nu dorește să o recunoască.”
În schimb, autoritatea de transport londoneză a transmis că diplomații nu sunt scutiți de plată și solicită că problema să fie abordată la Curtea Internațională de Justiție. Deși am cerut un punct de vedere ministerul nostru de externe nu a rspuns solicitării.