Ce au in comun Georgiana si Marian, tinerii care au murit dupa petrecerile din cluburi. Pericolul tot mai mare al drogurilor
Tragedia Georgianei Ispas, barmanita de 24 de ani care a murit dupa ce ar fi inghitit mai multe substante interzise, atrage atentia asupra unui fenomen extrem de periculos: consumul de stupefiante in cluburile din Romania.
Ofiterii anti-drog, dar mai ales medicii, avertizeaza ca anumite combinatii pot ucide pe loc. Si mai grav este ca in anumite cazuri prafurile sunt strecurate in bauturile tinerelor de barbati care vor sa profite de ele. Doar in aceasta vara, sute de persoane au ajuns de la bar direct la spital.
In Bucuresti nu trebuie sa cauti mult ca sa gasesti droguri. Miercuri seara, in Centrul Vechi, in toaleta unui club mai multi tineri fumau cel mai probabil droguri.
O alta tanara declara ca recent a fost drogata fara voia ei. Tot intr-un bar din Bucuresti.
"Eram cu mai multe prietene intr-un bar din Floreasca. Dansam si erau doi tipi care au insistat sa ne ofere cate un shot. I-am vazut ca s-au dus la bar au venit cu bauturile si ni le-au dat. Mi s-a facut rau, nu imi mai simteam picioarele si mainile. Stateam pe un covoras si incercam sa raman constienta. Vomitam ceva maro. Apoi am vb si cu prietena mea care a baut si ea a patit la fel."
Fetele au avut noroc. Specialistii spun ca in astfel de cazuri victima ar trebui sa mearga imediat la spital. Celor mai multi le e teama insa de consecinte cum ar fi o eventuala ancheta a Politiei.
"CHB sau drogul violului, cum e denumit generic a aparut ca un anestezic pentru cai. Folosit in State de persoane care vor sa profite de domnisoare, ataca sistemul nervos, victima nu se poate misca, nu poate reactiona. Mai mult, unele victime nu isi amintesc nimic din ce s-a intamplat", explica Bogdan Gheorghe de la Agentia Nationala Antidrog.
In combinatie cu medicamente si alcool, substantele sunt si mai periculoase. Victima nu mai poate sa respire iar inima i se opreste brusc. Rezultatele toxicologice au aratat ca asa ar fi patit si Marian, bucuresteanul care s-a prapadit tot la 24 de ani langa un club din Constanta la sfarsitul lunii iulie.
Aproape 200 de persoane au ajuns in ultimele 3 luni la spitalul din Constanta cu simptome specifie consumului de droguri iar la jumatate dintre ele, in urma analizelor s-a confirmat suspiciunea. Vorbim in general despre tineri, fete si baieti cu varste de pana la 30 de ani.
In cazul Georgianei nu se stie pana acum daca drogurile i-au fost strecurate in bautura sau le-a luat de bunavoie. Prietenii nu cred in cea de-a doua varianta. Peste 400 de oameni au lasat familiei mesaje de incurajare.
Anchetatorii au ridicat imaginile inregistrate de camerele de luat vederi in locul in care si-a trait ultimele clipe. Organizatiile care lupta impotriva consumului de droguri avertizeaza ca pericolul este urias. Apar tot felul de combinatii noi, care de care mai distructive. Si din nefericire medicii ar trebui sa invete cat mai repede cum sa contracareze retelele mortale.
"Sunt operator antidrog in Italia, sunt si aici cazuri, ultimul a fost in luna iulie, intr-un bar din Roma. Personalul medical de pe ambulanta ar trebui instruit cum sa faca diferenta dintre un stop cardiac provocat de o boala si unul provocat de substante periculoase. Sunt anumite substante care administrate taie efectul drogurilor. Cred ca fata putea fi salvata", spune Diana Dana Fericel - director general Alianta Internationala Antidrog Romania
In Statele Unite, una din patru tinere ar fi fost victima unei tentative de viol dupa ce i s-au turnat droguri in bautura. Au aparut deja si metode prin care aceasta substanta poate fi depistata: un lac de unghii care isi schimba culoarea cand intra in contact cu ea.