Ce au descoperit cercetătorii despre șoferii care conduc mașini scumpe: „Se dau mari”

Ultima actualizare: 02-03-2020 20:48

Șoferii care conduc mașini scumpe sunt mai agresivi și mai puțin binevoitori în trafic.

Este concluzia la care au ajuns atât cercetătorii americani, cât și cei finlandezi. De la începutul anului, au fost publicate două studii independente bazate pe metode diferite, care confirmă aceeași teorie.

Cercetătorii de la Universitatea Nevada din Las Vegas au analizat în trafic comportamentul a 500 de șoferi. Mai puțin de 30 la sută dintre ei au dat prioritate trecătorilor, iar dintre aceștia, cei mai mulți conduceau mașini modeste.

În tot acest timp, șoferii aflați la volanul unor autoturisme scumpe au dat dovadă de mai puțină empatie față de pietoni.

Cercetătorii au filmat în mai multe intersecții voluntari care încercau să traverseze strada. Au observat comportamentul șoferilor, mai exact, dacă aceștia încetineau pentru a permite traversarea sau nu. Ulterior, imaginile au fost analizate, pentru a se stabili prețul aproximativ al mașinilor aflate în trafic.

Cercetarea a arătat că probabilitatea ca șoferii să nu acorde prioritate pietonilor crește proporțional cu valoarea autoturismului.

La fiecare mie de dolari adăugată în plus la prețul mașinii, posibilitatea ca șoferul nu-i permită unui trecător să traverseze crește cu trei procente.

Și unii dintre români susțin că studiul confirmă ceea ce știam.

Bărbat: „Nu au răbdare. De multe ori trebuie să aștepți tu să treacă el. Se grăbesc sau se dau mari."

Femeie: „Sunt mulți care nu respectă regulile de circulație. Am observat că cei care au mașini puternice, deci cu celularul la ureche, vorbește și așa conduce."

Un profesor de psihologie socială din Helsinki, Finlanda, a studiat și el comportamentul șoferilor în funcție de valoarea mașinii pe care o dețin.

1900 de proprietari de autoturisme au participat la cercetare.

În opinia lui, posesorii de vehicule scumpe sunt, într-o proporție mai mare, încăpățânați, certăreți și plini de ei. Acesta ar fi și motivul pentru care ar fi mai indisciplinați în trafic.

Marcel Nedelcu, psiholog: „Mașinile scumpe pot fi un semn al puterii sau o nevoie a persoanelor respective să epateze, să arate că au succes. Fiind în spatele bolidului care are putere, ne face să ne simțim altfel. Ne face să explodam mai ușor, înjurăm la volan."

Studiul făcut de profesorul de la Universitatea din Helsinki arată între altele și că șoferii care conduc mașini germane rapide sunt mai înclinați să treacă pe roșu, să nu dea prioritate, să conducă neglijent ori prea repede.

Cercetarea nu trage, însă, o concluzie generală și amintește că există și categoria oamenilor respectabili și ambițioși care sunt atrași de mașinile scumpe și respectă regulile.

Ei sunt și cei care, de obicei, fac treaba bună la locul de muncă și au grijă de sănătate.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO