Vești proaste pentru români. Ce s-ar putea întâmpla cu carnea de porc din cauza pestei porcine

Ultima actualizare: 02-03-2020 20:26

Autoritățile iau în calcul să interzică înmulțirea și vânzarea porcilor crescuți în gospodăriile de la țară.

Prevederea apare într-un proiect de ordin al inspectorilor sanitar-veterinari, aflat în dezbatere publică.

Astfel, cei care vor să taie porcul de Crăciun vor fi obligați să îl cumpere numai din ferme autorizate. Dacă responsabilii consideră că măsurile sunt necesare pentru a opri epidemia de pestă porcină, oamenii sunt revoltați.

Vasile David are în gospodăria sa din județul Timiș o scroafă care abia a făcut patru purcelusi, iar o alta stă să fete. Cum porcii primesc doar hrană naturală, toți membrii familiei vin și cumpără carne de la el.

Crescător de porci: „Cum să îi cresc, cu porumb, grâu, măcinat, zer de la animale, lapte.”

Indiferent ce se va decide la București, gospodarul spune că va crește porci așa cum a făcut mereu.

Crescător de porci: „Mi se pare foarte absurd. Din moment ce stăm la țară, ce să facem? Nu mănânc carne din magazin."

Deși nemulțumit, un alt gospodar spune că se va conforma ordinului.

Gheorghe Negrea, crescător de porci: „Eu am doi purcei. I-am cumpărat din satul vecin și aveam de gând să țin una pentru prăsilă, dar în cazul ăsta nu o să mai țin. O să dau unul la fiul meu și unul pentru mine. Cu asta am încheiat povestea.”

Dragoș Frigioiu, consilier superior DSV Brăila: „Nu se va mai putea opera nicio mișcare de la un vecin la altul, că am cumpărat cinci, dar din cinci nu țin decât trei, restul mi-i dau vecinului și așa mai departe. Sursa purceilor, pentru a fi crescuți pentru consum familial, va fi doar exploatațiile comerciale, deci numai din fermele autorizate, pe bază de documente de mișcare, se cumpără de acolo unul, doi, maxim cinci."

Veștile rele nu se opresc aici.

Flavius Nicoară, director DSVSA Timiș: „Nu se mai pot crește porci în sistemul gospodăririi populației în stare liberă, adică să aibă acces la curte, ci vor trebui să fie în adăpost. Nu vor depăși numărul de cinci capete pe gospodărie. Măsura este dura, dar vă rog să mă credeți, dacă nu luăm astfel de măsuri, vom ajunge să interzicem definitiv creșterea porcilor în gospodăria populației.”

Localnic: „E cea mai proastă decizie care a luat-o, să nu mai reproducem noi . O să dispară toate, să nu mai poată țăranul să țină nimic și să mai crească, absolut nimic, totul să fie importat."

Autoritățile speră că măsurile vor combate epidemia de pestă porcină. În acest moment sunt 500 de focare în 26 de județe.

Peste 500.000 de porci au fost sacrificați din cauza pestei în ultimii ani.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO