La întrebarea "Ce facem de Revelion?" unii știu deja răspunsul: gălăgie!

Este vorba despre cei care plănuiesc să dea cu petarde sau cu artificii ca să-și impresioneze invitații. Mulți ignoră pericolul și legea care îi sancționează pe cei care cumpără articole pirotehnice de putere mare, pe care ar trebui să le manevreze numai specialiștii.

Fumigene, lumânări, jerbe de tort și clasicele "steluțe" de pom, acestea sunt încadrate în categoria F1. Atât ne permite legea să folosim.

Foarte important este ca cel care umblă cu așa ceva să fi împlinit deja 18 ani.

Am găsit câteva artificii într-un depozit de lângă Capitală, însă pot fi puse în scenă doar de firme autorizate, pentru că fac parte din categoriile periculoase etichetate cu F2, F3, F4, P1, P2, T1 și T2.

Reporter: „De exemplu, dacă vedem pe un site așa ceva, nu avem voie să cumpărăm?”

Valentin Oprea, președintele Asociației Focurilor de Artificii și a Pirotehnicilor din România: „Nu, orice produs oricât de mic ar fi. Aici este o baterie de bombițe, care pleacă una după alta. Sunt produse zburătoare, inclusiv vestitele bețe, alea care scuipă biluțe așa și alea sunt interzise, e produs zburător."

Dacă intenționați să folosiți articole pirotehnice pe străzi ori pe bulevarde trebuie să știți că riscați o amendă de la 3.000 la 6.000 de lei. Potrivit legii, este interzisă folosirea acestora chiar și de firmele autorizate, pe drumurile publice deschise circulației rutiere, pe alei pietonale sau în spații deschise cu aglomerări mari de persoane. De asemenea, nu aveți voie să folosiți artificii la 50 de metri distanță de casele cu patru niveluri și la 100 m de casele cu peste patru niveluri.

Ca să vă asigurați că ați cumpărat ce trebuie, citiți în primul rând eticheta. Pe aceasta trebuie să scrie în limba română denumirea, clasa, instrucțiunile de folosire, termenul de garanție, precum și pericolele care apar la păstrarea, depozitarea sau manipularea produsului.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!