Negocieri pe final privind legea certificatului verde la muncă. Ce amenzi riscă angajații nevaccinați care nu o respectă
Angajații nevaccinați anti-Covid de la stat sau privat vor primi teste rapide gratuite o lună și jumătate. Apoi își vor plăti singuri testarea, dacă nu se vaccinează.
Așa arată rezultatul negocierilor pentru legea certificatului verde purtate în Parlament de mai multe zile. Iar dezbarerile nu s-au terminat. S-a ajuns la această soluție, după ce PNL a propus că angajații găsiți pozitivi la testele antigen, acoperite de stat, să-și plătească singuri tratamentul și spitalizarea, așa cum se întâmplă de pildă, în Singapore. Dar celelalte partide s-au împotrivit. În acest timp, au fost anunțate alte 397 de morți provocate de Covid.
Partidele au convenit în final că angajații nevaccinati să aibă testele rapide achitate de stat pentru o perioadă de 45 de zile. După această perioadă și le vor plăti singuri.
Ionut Moșteanu (USR): „Poziția noastră e de a da acest timp oamenilor ca să se vaccineze”.
Nu se știe deocamdată unde se vor realiza aceste teste. Cel mai probabil fiecare companie își va crea o procedura internă pe baza normelor emise de Ministerul Sănătății.
Angajații care nu vor respectă legea vor fi sancționați cu până la 50.000 de lei sau suspendați. Legea certificatului verde prevede și că angajatorii care primesc oamenii la muncă fară testare, vaccin sau trecere prin boală în ultimele șase luni să fie amendați cu până la 100.000 de lei. PSD vrea însă ca certificatul verde să nu mai fie obligatoriu dacă rata de infectare va scădea, deși PNL susține că documentul trebuie să rămână indiferent de incidență. Proiectul va fi dezbătut de cele șase comisii de specialitate din Parlament și votat săptămâna viitoare în Plen.
De dimineață însă, liberalii au propus că angajații neimunizați, dar testați gratuit pe banii statului și confirmați pozitiv, să-și plătească singuri spitalizarea.
Reporter: Cei pozitivi își plătesc spitalizarea din banii proprii?
Florin Cîțu: „Nu, nu, este un amendament, nu a trecut.”
Alexandru Rafila (PSD): „Această problemă a plății serviciilor medicale de către cei care nu sunt vaccinați este exclusă și vă spun lucrul ăsta și din punct de vedere medical pentru că ar accentua și mai tare neprezentarea în spital tardivă a celor infectați”.
Costurile pentru tratarea pacienților cu Covid sunt foarte mari, mai ales pentru cei care ajung la Terapie Intensivă.
Isabela Din, director financiar contabil SJU Pitești: „Pentru un pacient care este internat pe secția de contagioase pentru 14 zile, costul se ridică la 2.700 de RON pentru această perioadă. Costurile mari, însă, le avem pe secția ATI, unde, dacă raportăm la 14 zile, se ridică la 16.900 - 17.000”.
În plus, oxigenul necesar pentru o lună costă peste 160.000 de lei pentru un bolnav, dar sunt și consumabile care apar în devizul final, la externare.