CCR: Românii condamnaţi pentru infracţiuni uşoare nu îşi pot executa pedeapsa acasă

Ultimul update: Joi 05 Iulie 2018 20:56
Data publicarii: Joi 05 Iulie 2018 20:49
Categorie: Actualitate

Judecătorii CCR au hotărât. Românii condamnaţi pentru infracţiuni considerate uşoare nu îşi pot executa pedeapsa acasă, cel puţin deocamdată.

Magistraţii au declarat neconstituţionale, 5 articole propuse pentru modificare, din legea executării pedepselor. De altfel, au spus acest lucru, înainte ca deputaţii să trimită propunerile, la promulgare.

Parlamentarii PSD au vrut ca un infractor care primeşte o pedeapsă de cel mult un an de detenţie să fie închis în propria locuinţă. Pe lângă confortul de acasă, deţinutul ar fi fost imposibil de controlat în permanenţă. Doar dacă, statul ar fi alocat câte trei gardieni la un condamnat care să îl păzească pe acesta în schimburi.

Că este imposibil să verifici dacă pedeapsa este urmată întocmai, au constatat şi magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Aceştia au sesizat Curtea Constituţională care le-a dat dreptate.

 ”Aplicarea în mod corespunzător a prevederilor art. 221 Cod procedura penală nu se poate realiza în cursul executării pedepsei, conţinutul dispoziţiilor fiind incompatibil cu domeniul executării pedepselor."

Sorin Dumitrașcu, sindicat penitenciare: "Nu se poate face. Rrebuie să mergem pe încredere, să avem încredere că deţinutul respectiv va fi cuminte şi va respecta legea. Deşi ştim că este deţinut tocmai pentru că nu a fost nici cuminte, nici nu a respectat legea."

Mai mult parlamentarii PSD au vrut să se bucure de aceeaşi măsură inclusiv cei care sunt deja în închisoare şi mai au de executat 18 luni din pedeapsă. Şi acest articol a fost declarat neconstituţional de judecătorii CCR.

Sorin Dumitrașcu, sindicat penitenciare: "E neserioasă. Asta a spus şi Curtea Constituţională. Nu poţi să stabileşti arbitrar că o parte din pedeapsă poate fi executată acasă, după ce judecătorul a aplicat-o. Trebuie să luăm în serios dreptul şi obligaţia judecătorului de a aplica pedepsele potrivite în astfel de cazuri"

Augustin Zegrean, fostul preşedinte al Curţii Constituţionale a României: "Scopul pedepsei nu ar putea fi atins dacă pedeapsa s-ar executa la domiciliu. Să se spună clar pentru care fapte se poate acorda pedeapsa cu executare la domiciliu, care e durata maximă şi care sunt condiţiile clare pe care trebuie să le respecte cel condamnat la domiciliu."

Legea care prevede un regim mai blând de detenţie se va intoace în parlament iar articolele declarate neconstituţionale vor fi suspuse iar la vot.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO

cautari tanara disparuta

Fetiţa de 2 ani dispărută din căruţa părinţilor a fost găsită pe câmp

Un tânăr a fost lovit de o mașină în timp ce traversa pe trecere. Explicația șoferului

Directorul APIA Cluj a dispărut în timp ce se plimba cu barca. Sticle de alcool, găsite la bord

Un deputat PNL îi atacă pe polițiștii rutieri: ”Nu vă mai satură nimeni de ciubuc?” Reacția agenților

Un băiat de 9 ani s-a înecat în râul Jiu, iar fratele său şi un alt copil sunt daţi dispăruţi

Un profesor care însoţea un grup de studenţi a murit după ce a căzut într-o prăpastie în Munţii Făgăraş

iohannis klemm

Ambasadorul SUA: Parlamentul a adoptat Legea offshore încălcând toate principiile transparenţei şi negocierii

Mihai Şora, încă internat la Spitalul Elias, susţine campania #FărăPenali: Îmi pun speranţa în copii

Inundațiile din Covasna ar fi fost influențate de deversările de la Barajul Târlung. Imaginile surprinse

Doi electricieni de la Complexul Energetic Oltenia s-au electrocutat la un transformator. Greșeala comisă

Împrejurările bizare în care a dispărut o fetiță de 2 ani, din Satu Mare. Acțiune amplă a MAI

Cod galben de inundaţii în cinci județe. LISTA zonelor afectate