CC a declarat neconstitutionale modificarile aduse Statutului parlamentarilor


Ultimul update: Sambata 02 Martie 2013 06:43
Data publicarii: Miercuri 27 Februarie 2013 15:05
Categorie: Stiri actuale

Statutul parlamentarului cuprinde prevederi care nu respecta Constitutia.

Asa a decis astazi Curtea Constitutionala, care a admis sesizarea facuta de opozitie, in privinta extinderii la 45 de zile a termenului in care un ales, poate contesta un raport de incompatibilitate al Agentiei de Integritate.

Magistratii considera ca aceasta modificare face diferenta intre parlamentari si functionari publici, primii avand la dispozitie prea mult timp pentru a-si rezolva problemele de incompatibilitate, in timp ce functionarii vor dispune de numai 15 zile.

Astfel, Statutul parlamentarului, adoptat pe 13 februarie de senatori si deputati se intoarce in Legislativ pentru a fi pus in acord cu decizia luata miercuri de Curtea Constitutionala.

In 14 februarie, PDL si PPDD au depus la Curtea Constitutionala sesizarea privind proiectul de modificare a Statutului parlamentarilor, adoptat de plenul comun al celor doua Camere.

Liderul grupului parlamentar al PDL din Senat, Cristian Radulescu, a declarat ca sesizarea depusa la CC este semnata de 25 de parlamentari, dintre care 24 sunt ai PDL, iar unul este liderul de grup al PPDD din Senat.

"Am depus la Curtea Constitutionala o sesizare de neconstitutionalitate asupra modificarilor aduse ieri (13 februarie - n.r.), in şedinta Parlamentului, Statutului parlamentarilor. in principal, este vorba despre un termen care este in afara normelor constitutionale, un termen de 45 de zile pe care modificarea la Statut il introduce, termen in care un parlamentar poate sa conteste un raport venit de la ANI şi care ar determina in mod obişnuit demisia parlamentarului respectiv", a precizat Radulescu.

Reprezentantul PDL a mai aratat ca in tot Dreptul romanesc şi in tot Dreptul international nu exista un termen de 45 de zile, ci unul de 15 zile, aşa cum se prevedea anterior introducerii acestei modificari.

Radulescu a spus ca temeiul in baza caruia s-a atacat Statutul parlamentarilor se refera la articolul 16 din Constitutie, care prevede ca in Romania nu exista privilegii şi ca toti cetatenii sunt egali in fata legii şi ca nimeni nu este deasupra legii.

Potrivit lui Radulescu, PDL şi PPDD au atacat la Curte Statutul parlamentarilor aratand ca modificarile aduse intorduc un termen de 45 de zile, care nu este unul rezonabil.

"Pe de alta parte, la articolul 21 referitor la principiile Dreptului in Romania, se specifica ca partile in Romania au dreptul la un proces echitabil intr-un termen rezonabil. Or, iata ca se introduce un termen mult mai lung decat in spetele obişnuite şi pentru cetatenii obişnuiti, un termen de 45 de zile care nu este rezonabil", a spus Radulescu.

Senatorul PDL a mai spus ca, in al treilea rand, prin introducerea acestui termen de 45 de zile, se creeaza o diferentiere chiar fata de celelalte categorii de persoane cu functii publice care sunt supuse controlului ANI şi care sunt in continuare sub incidenta unui termen de 15 zile, in timp ce Statutul parlamentarilor creeaza un termen de 45 de zile pentru parlamentari.

Plenul reunit al Camerei Deputatilor şi Senatului a adoptat, in 13 februarie, cu 298 de voturi "pentru", 101 voturi "impotriva" şi 36 de abtineri, Raportul privind cererea transmisa de preşedintele Traian Basescu de reexaminare a Statutului parlamentarilor, in ultima forma a acestuia, stabilita de Comisia de statut.

Comisia parlamentara pentru statutul senatorilor şi deputatilor a operat modificarile propuse la raportul initial asupra Statutului parlamentarilor, fiind majorat termenul in care un ales poate contesta un raport al ANI in cazul unei decizii de incompatibilitate, de la 15 la 45 de zile.

PDL va contesta la CC bugetul pe 2013, acuzand modul de dezbatere si adoptare
Traian Basescu respinge statutul alesilor: Vine in contradictie cu recomandarile raportului MCV
Controversa imunitatii parlamentare. Alesii vor sa modifice statutul chiar daca procurorii se opun
VIDEO PROTVPLUS.RO