Mohammad Munaf, condamnat in cazul rapirii jurnalistilor in Irak, adus in Romania. Mesajul lui Basescu pentru "ticalosi"
Mohammad Munaf, condamnat definitiv, in anul 2008, de Curtea de Apel Bucuresti la 10 ani de inchisoare, pentru acte de terorism impotriva unor cetateni romani, se afla in prezent in custodia Politiei Romane, a anuntat joi presedintele Klaus Iohannis.
-► Citeste aici mesajul lui Traian Basescu
"Autoritatile statului roman au finalizat astazi (n.r. - joi) demersurile in cazul lui Mohammad Munaf, cetatean irakian si american, cu aducerea in tara a acestuia. Mohammad Munaf, condamnat definitiv, in anul 2008, de Curtea de Apel Bucuresti la 10 ani de inchisoare, pentru acte de terorism impotriva unor cetateni romani, se afla in prezent in custodia Politiei Romane", se arata in declaratia presedintelui Iohannis referitoare la actiunea autoritatilor statului roman de aducere in tara a lui Mohammad Munaf.
Seful statului precizeaza ca acest lucru a fost posibil ca urmare a cooperarii tuturor institutiilor statului roman, sub coordonarea Consiliului Suprem de Aparare a tarii.
"Felicit Serviciul Roman de Informatii, Ministerul Afacerilor Interne, precum si celelalte institutii din cadrul sistemului national de prevenire si combatere a terorismului, care si-au adus contributia pe dimensiunea externa, pentru ampla operatiune desfasurata in aceasta perioada, in cooperare cu parteneri interni si externi. Efortul autoritatilor romane a facut posibil ca unul dintre principalii vinovati in dosarul rapirii celor trei jurnalisti romani in Irak, in anul 2005, sa isi ispaseasca pedeapsa in Romania, conform sentintei judecatoresti", a spus Iohannis.
El a reafirmat, in context, sprijinul ferm al Romaniei pentru lupta impotriva terorismului.
Mohammad Munaf poate cere insa acum rejudecarea intregului proces si ar putea chiar obtine un raspuns favorabil. In acest caz, totul s-ar lua de la inceput.
Modul in care barbatul, urmarit international pentru terorism, a ajuns in custodia autoritatilor noastre ramane un mister. Munaf ar fi fost adus din Orientul Mijlociu si este probabil ca el sa fi fost luat din Irak, unde s-ar fi aflat in ultimii ani.
Aducerea in tara a lui Mohammad Munaf seamana cu cea a lui Omar Hayssam, de acum doi ani. Si atunci presedintia a dat un comunicat de presa:
"Autoritatile statului roman au finalizat demersurile in cazul lui Mohammad Munaf, cetatean irakian si american, cu aducerea in tara a acestuia."
Si s-a vorbit despre o operatiune secreta care a stat la baza aducerii in tara a unui terorist.
"A fost o operatiune ilegala pe tertoriul altui stat", declara la acea data Traian Basescu.
Condamnarile dictate in dosarul rapirii jurnalistilor
In 2008, Curtea de Apel Bucuresti l-a condamnat pe Mohammad Munaf la 10 ani de inchisoare pentru participare la rapirea celor trei jurnalisti romani in Irak.
Completul Curtii de Apel Bucuresti a decis, de asemenea, interzicerea, timp de 5 ani dupa terminarea executarii pedepsei, a unor drepturi pentru Mohammad Munaf si plata a cate doua milioane de euro ziaristilor Ovidiu Ohanesian, Sorin Miscoci si Marie-Jeanne Ion, reprezentand daune morale. De asemenea, s-a stabilit la acea data plata a 100.000 de lei cheltuieli de judecata catre statul roman.
Curtea irakiana de Casatie a anulat sentinta de condamnare la moarte pronuntata in 2006 de un tribunal irakian impotriva lui Mohammad Munaf. Instanta irakiana a luat aceasta decizie motivand ca din documentele Curtii de prima instanta nu se poate determina rolul pe care Munaf si ceilalti acuzati l-au avut in rapirea celor trei jurnalisti romani, la Bagdad, in 2005.
Mohammad Munaf, irakian stabilit in Romania si avand dubla cetatenie - irakiana si americana - a servit drept ghid celor trei jurnalisti romani rapiti in Irak la sfarsitul lunii martie 2005, fiind tinut ostatic, la fel ca si acestia, timp de 55 de zile.
La eliberarea jurnalistilor, intrucat s-a presupus ca a fost complice la rapire, Munaf a fost plasat in detentie de fortele americane in Irak.
La 12 octombrie 2006, Munaf a fost condamnat la moarte prin spanzurare de Tribunalul Penal Central din Bagdad.
Hotararea tribunalului irakian prin care Munaf a fost condamnat la moarte a ajuns si la Curtea de Apel Bucuresti, instanta care a incercat, in noiembrie si decembrie 2006, sa-l audieze pe Munaf printr-un sistem video, insa procedura nu a reusit.
Traian Basescu: In sfarsit, epopeea rapirii ziaristilor din 2005 in Irak pare sa se fi terminat
"Bine ai venit, Mohammad Munaf! In sfarsit, epopeea rapirii ziaristilor din 2005 in Irak pare, repet, pare sa se fi terminat. Omar Hayssam, cu cetatenie romana si siriana, principalul organizator al rapirii, a fost recuperat in 2013 si adus in tara pentru a-si ispasi condamnarea de 20 ani de inchisoare pentru terorism data in 2007 de ICCJ. Astazi si cetateanul american si irakian Mohammad Munaf, complicele lui Omar Haysam, a fost adus in tara pentru a ispasi condamnarea la 10 ani de inchisoare data de Curtea de Apel Bucuresti in 2007 (baga mare, Abraham). Mi-am dorit mult sa se intample asa, pentru ca am tratat rapirea celor trei jurnalisti ca pe un atentat la siguranta nationala", a scris Traian Basescu pe Facebook.
Fostul presedinte a revenit la ora 14:00 cu o noua postare pe acelasi subiect, in care ii avertizeaza pe cei care frac "afirmatii mincinoase" privind implicarea sa in cazul rapirii jurnalistilor.
"Ticalosilor – cine spuneati ca tremura?
In sfarsit, cazul rapirii ziaristilor in Irak pare sa se fi incheiat, repet, pare sa se fi incheiat, odata cu aducerea in tara a lui Mohammad Munaf. Pentru mine, inseamna lucrul dus pana la capat de Statul Roman si trebuie spus ca Romania a dat examenul vointei de a urmari infractorii pana in panzele albe, examen pe care l-a trecut cu succes. Acum vom putea discuta si alte fatete ale cazului. Eu am constiinta impacata ca mi-am facut datoria. Dar, pana una alta, vreau sa comunic urmatoarele.
De zece ani, propagandisti ai minciunii, politicieni (in mod egal pesedisti si liberali), ziaristi, analisti, avocati ai infractorilor Omar Hayssam si Mohammad Munaf, precum si alte specii si specimene au proferat in spatiul public tot soiul de minciuni la adresa mea legat de rapirea celor trei ziaristi in anul 2005 in Irak. Ba ca eu insumi am organizat rapirea, ba ca am furat banii de rascumparare si i-am impartit cu Coldea si cu generalul american Petreus, ba ca l-am lasat pe Omar Hayssam sa fuga si ca tremur de teama revenirii infractorului in tara, ba, mai nou, ca tremur de spaima aducerii in tara a complicelui la rapire Mohammad Munaf. In plus, declaratiile acestor doi ticalosi - Hayssam si Munaf - sunt rostogolite si servite populatiei drept acuzatii impotriva mea de aceiasi propagandisti ai minciunii.
De fapt, toti acesti propagandisti mincinosi sunt aceia care si-au dorit ca Hayssam sa nu mai revina niciodata in tara, sunt cei care au rasuflat usurati cand, in 2006, au aflat ca Hayssam a reusit sa fuga, sunt cei cu care Hayssam a facut privatizari si, in egala masura, politica, sunt cei cu care Hayssam mergea la vanatoare sau in deplasari, sunt cei pe care Hayssam i-a sponsorizat in campanii, sunt cei care "i-au facut rost" de un cancer la prostata pentru a-l scoate din penitenciar etc, etc.
Nu exclud insa posibilitatea ca printre detractori sa fi fost si jurnalisti de buna credinta care chiar sa fi crezut ca un sef de stat poate cobori atat de jos incat sa binecuvanteze o astfel de inscenare, sau sa isi bage labele in resursele financiare alocate operatiunii. Dar asta nu este treaba mea, ci tine de moralitatea lor.
La toate aceste minciuni, va raspund simplu:
1. Ordinul catre unele structuri de securitate de aducere in tara cu orice pret si orice risc a lui Hayssam si Munaf a fost dat de mine si mi-am asumat riscul politic al acestui ordin in alternativa esecului.
2. Aducerea in tara a celor doi infractori nu ar fi fost posibila fara interventia politica pe care am facut-o la cele mai inalte nivele, cu consecventa, mai bine de opt ani (ca de altfel si in cazul aducerii lui Popa din Indonezia).
3. Structurile de securitate romanesti au fost deplin loiale obiectivelor stabilite de-a lungul celor opt ani de eforturi pentru readucerea in tara a celor doi condamnati, contribuind decisiv la infaptuirea justitiei.
Din aceste motive, ii atentionez pe amatorii de afirmatii mincinoase pe acest subiect ca, acum, dupa aducerea in tara si a lui Munaf, voi da in judecata pe oricine mai lanseaza in spatiul public minciuni la adresa mea legate de subiectul rapirii jurnalistilor.
Inclusiv C.V. Tudor va avea parte de o actiune in instanta pentru denunt calomnios."