Noi spitale, pe lista unităților sanitare în care vor fi îngrijiți bolnavii de COVID-19

Ultima actualizare: 23-07-2020 20:16

Cu 1.112 cazuri noi, în doar 24 de ore, autoritățile din Sănătate au hotărât să extindă lista spitalelor în care vor fi îngrijiți românii care au COVID-19.

Chiar și așa, lucrurile se complică de la o zi la alta. Tot mai mulți medici și asistenți devin pacienți, iar cei rămași de gardă sunt în pragul epuizării.

Cu 1.112 cazuri noi în doar 24 de ore, România înregistrează acum peste 41.000 de infectari. Din cei 5.586 de oameni internați în spitale, 285 sunt tratați în secțiile de terapie intensivă. În acest context, autoritățile din Sănătate extind lista unităților sanitare destinate celor care au COVID-19.

Toți bolnavii din Spitalul Judeten Ilfov au fost mutați azi-noapte în alte unități sanitare. Ministrul Sănătății a decis că aici vor fi tratați de acum doar pacienții cu SARS-COV-2.

Au fost aduși aici un medic infecționst și un epidemiolog, iar unitatea sanitară a fost dezinfectată și este pregătită să primească pacienți.

Și spitalul Witing din București a fost transformat în spital Covid. La fel și Centrul Național pentru Expertiză în Muncă din Sectorul 1 al Capitalei. Ministrul Sănătățîi încearcă să găseasă acum personal medical.

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: „În total, ar fi un cumul de 1.221 de paturi pentru necesarul Bucureștiului, urmând să gestionăm și acele detașări voluntare și involuntare. Avem și pârghia legală să detașăm involuntar acest personal. S-a făcut un apel pentru specialități boli infecțioase și terapie intensivă, urmând să ne prezinte tot ce au ca medici rezidenți, specialiști. Dacă există voluntari, îi detașăm”.

Astfel, pe lângă Institutul Matei Balș, spitalul Victor Babeș, institutul Marius Nasta și spitalul Colentina, în Capitală mai sunt trei unități în care vor fi internați cei cu Covid-19.

Din păcate, nume noi sunt adăugate în fiecare zi și pe lista deceselor. Doar în ultimele 24 de ore și-au pierdut viața 25 de oameni, iar numărul total se ridică la 2.126.

Printre cei care au de suferit în acesta perioada, mulți sunt medici. Astfel, situația tinde să devină tensionată în unitățile sanitare. La Spitalul Județean de Urgență Prahova sunt acum 73 de angajați pozitivi. În lipsa lor, cei rămași abia se descurcă. Inclusiv rezultatele testelor vin cu întârziere.

Violeta Tănase, medic primar UPU Ploiești: „Acest aparat are o capacitate redusă de lucru, adică lucrează un singur test pe oră. În izolatorul nostru erau 47 de pacienți care așteptau rezultatele testului PCR într-un spațiu care a devenit insuficient pentru un număr așa de mare. Practic, câte ore pot aștepta? Câte zile? Avem pacienți care așteaptă din dată de 20”.

Sunt și situații în care cei care ar trebui să ajute la soluționarea crizei mai rău o adâncesc. O angajată a Direcției de Sănătate Publică din București a mers la serviciu, deși avea simptome.

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: „O doamna doctor depistată pozitiv. A avut cinci contacti direcți, toți sunt în izolare în acest moment și 14 s-au denunțat ca fiind contacți, urmând să fie testați. A venit de luni și a anunțat că este pozitivă în contextul în care de vineri se simțea rău. Nu am fost informat”.

O echipa de control de la Ministerul Sănătății va evalua situația.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO