Cum vrea Guvernul să reducă timpul de procesare a testelor pentru droguri la 72 de ore
Guvernul ar putea amâna aplicarea ordonanței care prevede reținerea permiselor, celor care refuză să fie testați rapid, de poliție, pentru consum de droguri.
Pentru început, oficialii vor să reducă timpul de procesare al analizelor de sânge, la cel mult 72 de ore.
În plus, Institutul de Medicină Legală va intra într-un program accelerat de dotare, astfel încât, șoferii să nu stea prea mult, fără permis, dacă se dovedește că sunt nevinovați. O decizie ar putea fi anunțată joi, în sedința de Guvern.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Fondurile pentru dotarea serviciilor de medicină legală ar putea fi acordate de Banca Mondială, spun surse guvernamentale.
Oficialii plănuiesc să cumpere aparatură în valoare de 40 de milioane de euro pentru ca rezultatele analizelor de sânge să fie cât mai rapide. Deocamdată însă ordonanța care permite reținerea permisului de conducere pe durata analizelor celor ce refuză testul rapid ar putea fi amânată.
Marcel Ciolacu, premierul României: „Trebuie găsită soluția să nu abandonăm lupta împotriva drogurilor - categoric - dar nici să facem o nedreptate prin această luptă asupra unor oameni nevinovați. În primul rând, categoric, răspunsul trebuie să fie între 48 de ore și 72 de ore de la INML.”
Decizia de amânare ar putea fi anunțată joi, în ședința de Guvern. Hotărârea a fost luată în cadrul discuției pe care premierul a avut-o cu oficiali din Ministerul de Interne. Aproape 180.000 de români au semnat în ultimele patru zile petiția prin care contestă modificările aduse de noua ordonanță. Pe de altă parte, în curând, și Poliția Română ar putea avea propriile laboratoare de testare. Deocamdată testele de sânge pot fi prelucrate doar în laboratoarele INML sau ale unor spitale desemnate.
Legiștii contestă însă decizia și spun că în prezent poliția nu are personal calificat și nici laboratoare specifice pentru testare. Potrivit poliției, la nivel național, testarea rapidă pentru consum de droguri dă rezultate fals pozitive în proporție de 15% până la 20%. Rezultatul poate fi influențat și de anumite medicamente contraindicate șoferilor.
Medicamentele care conțin codeină ca substanță activă pot da în momentul testării un rezultat fals pozitiv. O altă substanță activă prescrisă pentru răceală și gripă care poate da un rezultat fals pozitiv pentru amfetamină este pseudoefedrina. Iar, rareori, și consumul de ibuprofen simplu poate duce la testarea pozitivă.