Câţi bani trebuia sa plătească Ministerul Culturii pentru a expune "Cuminţenia Pământului" de ziua lui Brâncuşi
România a sărbătorit ''Ziua Brâncuși'', la 144 de ani de la naşterea marelui sculptor.
În Bucureşti, evenimentul a fost marcat, printr-o proiecţie pe clădirea Muzeului Naţională de Artă, iar cei care îndrăgesc opera artistului au putut admira gratuit, câteva dintre lucrările sale.
Nu şi ''Cumințenia Pamântului'', care a rămas într-un depozit, pentru că nicio autoritate nu i-a contactat pe proprietarii operei. Evenimentul a fost marcat printr-o proiecție holografică în curtea Muzeului Naţional de Artă, iar pe parcursul zilei, vizitatorii au putut participa la tururi gratuite în sala Brâncuşi.
Alegeri 2024
17:25
Elena Lasconi: Sunt sigură că nici voi nu vă doriţi un preşedinte care ameninţă că va scoate România din UE şi din NATO
16:31
Crin Antonescu: „Prezenţa lui Călin Georgescu în fotoliul de la Cotroceni aruncă România cu ani în urmă”
14:01
Victor Ponta își ține fanii în suspans: ”Nu o să votez cu doamna Lasconi. Cu cine votez, dacă votez, o să vă spun duminică”
13:16
CTP, despre judecătorii Curții Constituționale: ”CîCîRî este Dumnezeul lui C. Georgescu pe pământ”
La muzeu, au venit câteva sute de persoane.
Vizitatoare: "Este un simbol naţional. Am văzut la Zurich una dintre lucrări, ştiu că la New York sunt multe opere semnate de Brâncuşi, mă bucur într-un fel, pentru că altfel cred că nu ar fi fost cunoscut".
Copil: "Îmi mai place Coloana infinitului, e foarte frumoasă".
Vizitatoare: "Este sufletul românilor şi ar trebui fiecare părinte să vină cu copilul măcar aici în România să vadă câteva piese pe care le avem".
La Muzeul Naţional de Artă sunt expuse 14 dintre creaţiile lui Constantin Brâncuşi de la începutul carierei sale, care au rămân în stare bună. Se ştie că sculptorul a distrus o parte din opera sa de început de care nu era mândru. Una dintre cele mai cunoscute sculpturi de aici este Rugăciunea, care a fost recent expusă şi la festivalul Europalia de la Bruxelles, alături de Cuminţenia Pământului.
Câţi bani trebuia sa plătească Ministerul Culturii pentru a expune "Cuminţenia Pământului" de ziua lui Brâncuşi
Deocamdată, Cuminţenia Pământului stă într-un depozit. Pentru a putea fi expusă, ar fi fost nevoie ca statul roman să plătească o asigurare de aproximativ 2.000 de euro. Autorităţile nici măcar nu i-au contactat pe proprietari.
Avocatul proprietarilor "Cumințeniei Pământului": "În ultimii 10 ani, cu excepţie perioadei 2012-2016, a fost un dezinteres al statului faţă de această lucrare. Autorităţile, indiferent de culoarea politică, s-au prefăcut că negociază sau sunt interesate de achiziţia sculpturii şi pe mine m-a uimit foarte mult declaraţia ministrului Culturii că nu a văzut nicio operă a lui Constantin Brâncuşi până astăzi. Ori dacă ministrul Culturii nu a văzut nicio sculptură, cum o să se gândească să expună această lucrare tocmai astăzi".
15 scrisori ale artistului, scoase la licitație
La Târgu Jiu, Ziua Naţională Constantin Brâncuşi a fost marcată prin inaugurarea unei expoziţii de fotografie în sediul viitorului muzeu ce poartă numele sculptorului. Aici îşi propun autorităţile să aducă şi Cuminţenia Pământului, dar nu ştie nimeni când şi dacă Ministerul Culturii va reuşi să o cumpere. Între timp, operele sale sunt prea puţin îngrijite. Poarta Sărutului este plină de muşchi inclusiv acum iarna, din cauza infiltraţiilor din sol.
Dincolo de sculpturi, oamenii au aflat noi povesti despre viaţa lui Brâncuşi. Au fost scoase la licitaţie 15 scrisori dintr-o colecţie privată pe care Brâncuşi i le-a trimis uneia dintre iubitele sale, Florence Meyer, de la New York, cu care a avut o relaţie de două decenii.
"Ce faci, darling? Scrie-mi un cuvinţel. Mă gândesc şi mă gândesc din nou la tine.", îi scrie el într-una dintre scrisori. În altele îi mulţumeşte pentru hainele şi alimentele pe care ea i le-a trimis. "O să te ruinezi pentru un ingrat", i-a spus Brâncuşi, într-o notă autoironică.
Cezar Burlacu, reprezentantul unei case de licitaţii: "A fost o dansatoare pe care Brâncuşi a întâlnit-o la Paris. Florence a şi pozat pentru diverse lucrări ale lui. Ea a fost căsătorită cu un actor care s-a consacrat în filmele lui Hitchcock".
Nu este singură poveste picantă din viaţa lui Brâncuşi. La 62 de ani, Constantin Brâncuşi a început o relaţie şi cu Maria Tănase, pe care a cunoscut-o la Paris, la o expoziţie de artă populară, pe când ea avea doar 25 de ani. S-au despărţit după puţin timp, însă cântăreaţă l-a divinizat până în ultima zi a vieţii lui.
Sursa: Pro TV
Etichete: evenimente, licitatie, irina rimes, constantin brancusi, scrisori,
Dată publicare:
20-02-2020 14:19